Ydinase yhä kansainvälisten suhteiden keskiössä
Ydinase on ollut kansainvälisten suhteiden keskiössä sen kehittämisestä lähtien. Ydinasevallat ja niiden liittolaiset pitävät ydinaseita turvallisuuden perustana ja kansainvälisten suhteiden vakauttajina. Samanaikaisesti ydinaseet muodostavat uhkan koko ihmiskunnan olemassaololle.
Useimpien valtioiden näkemyksen mukaan ydinaseriisunta on liian hidasta. Kaikki valtiot julistavat pyrkivänsä ydinaseriisunnan edistämiseen ja ydinaseisiin liittyvien riskien vähentämiseen. Edistyksen aikaansaaminen on kuitenkin ollut hidasta erilaisten intressien yhteensovittamisen vaikeuden takia.
Etsinnässä keinot vauhdittaa ydinaseiden riisuntaa
Yhdysvallat käynnisti vuonna 2018 aloitteen ”Creating an Environment for Nuclear Disarmament, CEND”, jonka tarkoituksena on ollut löytää keinoja yhteisymmärryksen löytämiseksi ja ydinaseriisunnan vauhdittamiseksi. Aloitteeseen osallistui 40 maata.
”Ydinaseiden käytön riskin vähentäminen ja asevarustelukilpailun estäminen ovat tärkeitä ydinaseriisunnan edistämiseksi. CEND-aloitteessa tavoitteena oli konkreettisten ja käytännöllisten toimien identifioiminen ydinaseiden käytön riskin vähentämiseksi”, suurlähettiläs Jarmo Viinanen kertoo. Hän on toiminut CENDin ydinaseisiin liittyvien riskien vähentämistyöryhmän rinnakkaispuheenjohtajana.
Yhteinen sitoumus
Keskusteluissa kaikki osallistujat vahvistivat sitoumuksensa ydinaseiden leviämisen estämiseen ja ydinaseriisuntaan.
Erityisesti ydinasevaltioiden poliittinen tahto sopia ja toimeenpanna ydinaseriskien vähentämistoimia on olennaista. Myös ydinaseettomien valtioiden rooli on tärkeä, ja ne voivat osallistua merkityksellisesti ydinaseriskien vähentämiseen.
Vähentämistoimien tunnistaminen
CEND-keskustelu pyrki järjestelmällisesti käsittelemään ja tunnistamaan ydinriskien vähentämistoimenpiteitä. Vähentämisstoimiin kuuluviksi katsottiin niin poliittisia, strategisia kuin operatiivisiakin toimenpiteitä. Esimerkiksi ensikäytön kielto, sitoutuminen olla käyttämättä ydinasetta ydinaseetonta valtiota vastaan, muutokset ydinaseiden sijoittelussa, järjestelmien parempi turvallisuus sekä varastointi -ja kuljetusmenettelyt ovat riskien hallinnassa ja vähentämisessä olennaisia toimia.
Lisääntynyt vuoropuhelu ja tiedonvaihto lisäävät luottamusta ja turvallisuutta. Kriisien ennaltaehkäisy on elintärkeää.
Asevalvonta on turvallisuuspolitiikkaa
Ydinaseen käytön riskin pienentäminen voi olla tärkeä askel paremman kansainvälisen turvallisuusympäristön ja ydinaseettoman maailman saavuttamiseksi. Suomi edistää aktiivisesti ydinaseriisuntaa ja joukkotuhoaseiden leviämisen estämistä. Nato-jäsenyys ei muuta Suomen aseriisunta- ja asevalvontalinjaa, joka perustuu sopimusten ja niiden noudattamisen sekä toimeenpanon korostamiseen.
Riskien vähentämistyöryhmä sai työnsä välipäätökseen toukokuussa 2024. Työryhmän on tarkoitus jatkaa työtään tunnistamalla keinoja erilaisiin uhkakuviin liittyvien ydinaseriskien vähentämiseksi.