WTO-suurlähettiläs: Meidän on kyettävä toimimaan ajassa

WTO-suurlähettiläs: Meidän on kyettävä toimimaan ajassa

EU:n pysyvän WTO-edustuston suurlähettiläs Angelos Pangratis vieraili ulkoministeriössä 16.-17. kesäkuuta. Kauppapolitiikan haastattelussa Pangratis kertoi kokemistaan muutoksista WTO:ssa ja avasi syitä Dohan kauppaneuvottelukierroksen jatkumiselle.

Pangratis aloitti tehtävässään vuonna 2011 – ajankohtana joka oli erityisen vaikea WTO:n neuvotteluiden kannalta. Organisaatio on käynyt tämän jälkeen läpi suuren muutosprosessin, joka ei kuitenkaan ole vielä ohi.

"WTO on suuri kansainvälinen organisaatio, joka sopeutuu muuttuvaan maailmaan. Tämä on mielenkiintoinen prosessi", suurlähettiläs kertoo.

Kokeneen suurlähettilään linja EU:n kauppapolitiikkaan oli selvä. "Meidän on kyettävä toimimaan ajassa ja tarjoamaan yrityksille sekä kansalaisille uusia mahdollisuuksia kehittymiseen ja menestykseen."

Vuorovaikutteisuus korostuu

Neuvottelut Dohan kauppaneuvottelukierroksen päättämiseksi Nairobin joulukuisessa ministerikokouksessa ovat haasteelliset. Pangratikselle tämä merkitsee askelta kehityksessä.

Maailmasta on tullut liian monimutkainen, jotta kaikesta voidaan neuvotella samanaikaisesti. Vuosiakin kestäneet neuvottelut voivat muodostua hidasteiksi, sillä maailma niiden ympärillä on ehtinyt muuttua liikaa, suurlähettiläs huomauttaa. 

Tulevaisuudessa Pangratis toivoo EU:lta vuorovaikutteisempaa linjaa muuttuvan, globaalin maailman kanssa. "Kauppapolitiikka on tärkeä elementti työpaikkojen ja kasvun kannalta. Tarvitsemme toimivia kauppaväyliä ja myös linjamme on tuettava kehitystä.

Katso haastattelu Kauppapolitiikan YouTube-kanavalla: