WTO:n varapääjohtaja Rufus H. Yerxa: Kauppaneuvottelut etenevät hyvässä yhteisymmärryksessä


Maailman kauppajärjestön WTO:n varapääjohtaja Rufus H. Yerxa vierailee Suomessa 11.-15. huhtikuuta. Käynti on osa meneillään olevan Dohan kierroksen konsultaatioprosessia, jossa kauppajärjestö kuulee hallitusten, kansalaisjärjestöjen ja ammattiliittojen edustajia. 146 maata käsittävä kauppajärjestö käynnisti Dohan kierroksen puolitoista vuotta sitten. Suomeen Yerxa saapui ulkoministeriön kutsusta.

Median huomio tuntuu kiinnittyvän WTO:ssa epäonnistumisiin ja kaupan menetyksiin, ja kuitenkin järjestö on menestynyt köyhyyden lieventämisessä, Yerxa sanoi lehdistötilaisuudessaan perjantaiaamuna.

WTO:n varapääjohtaja myönsi, ettei järjestelmä ole täydellinen, mutta "toistaiseksi paras tuntemamme keino merkantilismia ja protektionismia vastaan".

Maatalous on kehitysmaille hyvin tärkeä sektori, ja kehitysmaiden tuotteille tulisi tarjota parempi pääsy teollisuusmaiden markkinoille. Teollisuusmaissa maataloutta on perinteisesti subventoitu, sekä EU:lla että Yhdysvalloilla on omat tukijärjestelmänsä. Maatalous onkin yhä kauppaneuvottelujen keskeisin haaste.

Suurin osa kaupan esteistä on niitä, joita kehittyneet maat ovat kehitysmaiden tuotteille asettaneet, Yerxa muistutti.

WTO-neuvottelut ovat tärkeitä myös siksi, että niiden kautta Yhdysvallat sitoutuu monenkeskisiin sopimuksiin. Yhdysvaltojen viimeaikainen suhtautuminen kansainväliseen yhteistyöhön yleensä ja Irakin sota erityisesti ovat tulehduttaneet EU:n ja Yhdysvaltain välejä. Yerxa kuitenkin vakuuttaa, että Yhdysvallat on vahvasti sitoutunut WTO-neuvotteluihin, eivätkä poliittiset kiistat ole vaikuttaneet neuvotteluiden tunnelmaan. Toisaalta Yerxa toivoi, että EU:n ja Yhdysvaltain yritykset korjata Irakin kriisissä viilenneitä suhteitaan antaisivat lisää intoa Geneven kauppaneuvotteluihin.

WTO:n piirissä tehdään Yerxan mukaan hartiavoimin töitä, jotta järjestön toiminta tehostuisi. Eritoten WTO:n kauppakiistojen sovittelua tulee nopeuttaa. Yhdysvaltain asettamat terästullit ovat yhä käsittelyssä, ja päätös on odotettavissa vuoden lopulla. Sen sijaanVenäjän liittymisaikataulua Yerxa ei uskaltanut arvailla, mutta kertoi liittymisvalmistelujen olevan vauhdissa.

Maailman kauppajärjestöä pidetään helposti kasvottomana Geneven byrokratiana, mutta todellisuudessa WTO ei ole itsenäinen järjestö, vaan sitä ohjaavat jäsenmaat, Yerxa huomautti. WTO pyrkii myös lisäämään järjestön avoimuutta ja tehostamaan tiedonvälitystä välittämällä yhä enemmän reaaliaikaista tietoa verkkosivuillaan.














WTO