Wienissä pohdittiin ydinaseiden inhimillisiä vaikutuksia

Wienissä järjestettiin 8.–9.12.2014 ydinaseiden humanitaarisia vaikutuksia käsittelevä konferenssi, johon osallistui lähes 160 valtiota. Ensimmäistä kertaa mukana oli myös tunnustettuja ydinasemaita: Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Suomi osallistui konferenssiin asevalvontasuurlähettiläs Klaus Korhosen johdolla. Suomen delegaatioon kuului kansalaisjärjestön edustajana Rauhan liiton puheenjohtaja Tarja Cronberg. Konferenssia edelsi mittava kansalaisjärjestökokous, johon osallistui 600 edustajaa.

Skenaario_Italia
Tältä Keski-Euroopassa saattaisi näyttää, jos Pohjois-Italiassa räjäytettäisiin ydinase.

Konferenssi oli sarjassaan kolmas. Aiemmat pidettiin Norjassa ja Meksikossa. Konferenssin tarkoituksena on nostaa yleistä keskustelua siitä, mikä inhimillinen vaikutus ydinaseiden käytöllä olisi.

Kokouksessa kuultiin Hiroshiman uhrin koskettava tarina sekä ydinkokeista kärsineiden yhteisöjen edustajia eri puolilta maailmaa.

Punainen risti mittaa radioaktiivisuutta

Inhimillisten vaikutusten lisäksi käytiin läpi ydinaseiden mahdollista vaikutusta muun muassa ilmastoon ja ruokaturvaan. Yhtenä esimerkkinä oli kuviteltu tilanne ydinaseen räjähtämisestä ja sen vaikutuksista Pohjois-Italiassa.

Lisäksi pohdittiin, miten kansainvälistä lakia voidaan soveltaa ydinaseisiin, mukaan lukien ympäristölainsäädäntö ja sodan oikeussäännöt.  Osa osallistujista edistää prosessin aloittamista ydinaseiden kieltämiseksi. Osa pyrkii löytämään muita keinoja ydinaseriisunnan edistämiseksi.

Puheessaan Suomi totesi, ettei valtioiden turvallisuus voi perustua joukkotuhoaseisiin. Suomi korosti dialogin merkitystä ydinaseriisunnan eteenpäin viemiseksi yhteistyössä  myös niiden maiden kanssa, joilla on ydinaseita. Suomi piti kansalaisjärjestöjen roolia merkittävänä aseidenriisunnassa.

Konferenssin internetsivut: http://www.bmeia.gv.at/index.php?id=55297&L=1(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Twitter: #HINW2014vienna

Kirsti Pohjankukka