Wärtsilä tuo älykästä tehokkuutta Australian energiamarkkinoille

Wärtsilä tuo älykästä tehokkuutta Australian energiamarkkinoille

Wärtsilä julkisti maaliskuussa solmineensa sopimuksen Australian energiajätin AGL Energyn kanssa älykkään voimalaitoksen rakentamisesta Etelä-Australiaan. Ulkoministerivierailu ja Suomen suurlähetystö olivat tärkeässä roolissa yhteistyön kehittämisessä toimijoiden kesken.

Taiteilijan havainnekuva uudesta voimalaitoksesta, kuva:Wärtsilä
Taiteilijan havainnekuva uudesta voimalaitoksesta, kuva:Wärtsilä

Osavaltio on tällä hetkellä erittäin riippuvainen aurinko- ja tuulivoimasta, joiden tuotto vaihtelee säiden mukaan. Uusi Barker Inlet -voimalaitos vahvistaa Etelä-Australian huoltovarmuutta sähkönjakelun osalta.

Sushil Purohit, Wärtsilän energiaratkaisuista Lähi-idässä ja Aasiassa vastaava johtaja, on luonnollisesti tyytyväinen uudesta sopimuksesta.

"Tämä on merkittävä suunnittelu-, hankinta- ja rakennusprojekti Wärtsilälle", Purohit toteaa. "Kyseessä on ensimmäinen suuren luokan mäntäkonevoimalaitos Australian kansallisella energiamarkkinalla (NEM). Tämä tarkoittaa muutosta perinteisistä kaasuturbiinipohjaisista voimalaitoksista polttomoottoripohjaisiin (ICE) voimalaitoksiin, koska polttomoottorit tarjoavat selvästi paremman toimintajoustavuuden ja tehokkuuden."

Kaikkiaan AGL investoi lähes 200 miljoonaa euroa Barket Inlet -projektiin. Sopimus avaa myös merkittäviä uusia mahdollisuuksia Wärtsilälle.

"Wärtsilä on hyvässä asemassa vastatakseen Australian muuttuvaan energiamaisemaan", Purohit kertoo. "Tähän asti Australia on ollut Wärtsilälle pieni, mutta tasainen markkina-alue. Ennustamme kuitenkin, että energiasektorin muutos avaa merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia Wärtsilälle. Odotamme, että tämä sopimus AGL:n kanssa on merkki uusien älykkäiden voimantuottoratkaisuiden aikakauden alkamisesta."

AGL-sopimus on Wärtsilän yli kuuden vuoden kovan työn tulos. Mukana Australian Wärtsilä-tuntemuksen ja yhteistyön kehittämisessä on ollut myös Suomen Canberran-suurlähetystö. Lisäksi Wärtsilä oli mukana ulkoministeri Timo Soinin bisnesdelegaatiossa kaksi vuotta sitten.

Purohitillä on paljon hyvää sanottavaa valtion tuesta Australiassa: "ulkoministeri Timo Soinin vierailu auttoi suunnattomasti lisäämään tietämystä suomalaisista yrityksistä, mukaan luettuna Wärtsilästä."

"Lisäksi Suomen Australian-suurlähetystö tarjosi meille erinomaista tukea eri vaiheissa, kasvattamalla tietämystä suomalaisten teknologioiden relevanssista ja arvosta Australiassa sekä helpottamalla keskusteluja ja tapaamisia avainsidosryhmien kanssa", Purohit kiittää.

Antti Niemelä