Vilénin johtama valtuuskunta avaa viennille uusia markkinoita Saudi-Arabiassa

Riad, 9. 10. (STT) TIMO MIKKOLA Ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin johtama ja useiden suomalaisyritysten edustajista koostuva valtuuskunta on käynyt tiiviitä neuvotteluja Saudi-Arabiassa maiden kauppasuhteiden edistämiseksi. Neuvottelut ovat koskeneet laajaa kirjoa suomalaistuotteita aina Nokian kamerapuhelimista suomalaisen veden toimituksiin.

Yleensä näissä neuvotteluissa ei saada aikaan välittömiä konkreettisia tuloksia, vaan sopimukset ovat niin sanottuja aiesopimuksia. Valtuuskunnassa on suurten maailmanlaajuisesti toimivien yritysten, kuten Nokian, Koneen ja Fortumin,lisäksi mukana myös useita pk-yrityksiä.

Vilén kertoi keskiviikkona Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa sopineensa myös isäntänsä kauppaministeri Osama Jafer bin Ibrahim Faqeehin kanssa saudivaltuuskunnan vierailusta Suomeen ensi vuoden puolella. Vierailun tavoitteena on esitellä suomalaisille laajemmin maan tuotteita.

Keskusteluissa on myös käsitelty maiden välistä investointisuojasopimusta, jolla turvattaisiin molempien osapuolten sijoitukset toisessa maassa sekä pääomien kotiuttaminen ja riitojen ratkaisu. Saudeilla on vastaavanlaiset sopimukset jo useiden keskeisten EU-maiden Saksan, Ranskan, Italian, Itävallan, Belgian ja Kreikan kanssa.

Vilénin mukaan investointisuojasopimuksen osalta on sovittu, että neuvottelut saadaan päätökseen kuluvan vuoden loppuun mennessä. Auki sopimuksessa ovat enää pienemmät yksityiskohdat.

Konkreettisista tuloksista Vilén mainitsi heinolalaisen vesiyrityksen Heinolan Viquan, joka on jo tehnyt sopimuksen ensimmäisen koe-erän toimittamiseksi saudimarkkinoille. Myös tekstiilisisustuksia julkisiin tiloihin tuottava pk-yrittäjä Sinikka Vitikainen on Vilénin mukaan saanut matkalla erittäin positiivisen vastaanoton.

Kuvapuhelin herättää
epäilyksiä


Vilén sanoi ottaneensa esiin myös saudien epäilyt Nokian kamerapuhelimesta. Kamerapuhelimen on katsottu loukkaavan siellä yksityisyyttä ja mahdollistavan esimerkiksi naisten salakuvaamisen.
Keskusteluissa Vilén sanoi painottaneensa kamerapuhelimen teknisiä ominaisuuksia, jotka sulkevat pois yksityisyyden loukkaamisen ja salakuvaamisen. Hän toi esiin myös puhelimien salakuljetuksen maahan, mikä on omiaan ruokkimaan laittomuutta.

Puhelimen kelpoisuutta saudimarkkinoille pohtii erityinen komitea. Nokialle tarjottiin keskiviikkoaamuna mahdollisuus uudelleen esitellä kamerapuhelimen teknisiä ominaisuuksia.

Keskusteluissa ovat nousseet esiin myös Saudi-Arabian muun muassa energia- ja telealaan liittyvät investointirajoitukset. Vilén kertoi saaneensa jo viestin siitä, että listaa ollaan lyhentämässä, ja esimerkiksi puhelinverkkobisnes avautuu viimeistään vuoden 2004 lopulla myös kansainvälisille toimijoille.

Suomen viennistä yli
puolet teletuotteita


Saudi-Arabia on Lähi-idässä Suomen toiseksi suurin kauppakumppani Arabiemiraattien jälkeen, ja maiden välinen kauppa on ollut viime vuosina vahvassa kasvussa. Kuluvan vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kaupan kasvu oli jopa 130 prosenttia.

Viime vuonna maiden välinen kauppa nousi 270 miljoonaan euroon. Suomen vienti Saudi-Arabiaan on ollut tuontia huomattavasti suurempaa. Esimerkiksi kuluvan vuoden puoliväliin mennessä viennin arvo oli 176 miljoonaa euroa.

Nokian osuus kaupasta oli vahva, sillä yli puolet viennistä koostui telekommunikaatiotuotteista eli lähinnä matkapuhelimista. Puu- ja paperiteollisuuden osuus oli kymmenisen prosenttia. Suomen tuonnista valtaosan eli 90 prosenttia ovat muodostaneet raakamuovit.

Ulkomaankauppaministeri Vilénin vierailu Saudi-Arabiassa päättyy torstaina.