I fortsättningen tas fingeravtryck för viseringssökande även i Ukraina och Ryssland

Schengenländernas gemensamma viseringsinformationssystem (Visa Information System, VIS) börjar i år användas i samtliga länder i världen. Som följande tas det nya systemet i bruk i Ukraina den 23 juni och i Ryssland den 14 september. Senare i år införs VIS i Kina, Japan, Sydkorea, Indien och Nepal.

Bild: Europeiska kommissionen

Före slutet av 2015 tas viseringssökandes fingeravtryck för alla sökande – följande i tur är Ukraina och Ryssland. Den största förändringen för en viseringssökande är att fingeravtryck tas då man ansöker om visum, alltså måste sökande lämna in ansökan personligen.

Användningen av VIS förbättrar medlemsländernas interna säkerhet och bekämpandet av olaglig migration, samt stöder utvecklingen av Schengenpolitiken.

Med hjälp av VIS underlättas också gränsövergången och resandet inom Schengenområdet.

I VIS-systemet sparas viseringssökandenas ansökningsuppgifter i EU:s viseringssystem. Till VIS överförs en del av ansökningsuppgifterna i medlemsländernas nationella viseringsinformationssystem samt den sökandes biometriska kännetecken, alltså ansiktsbild och fingeravtryck. Medlemsländernas konsulat och andra behöriga myndigheter kan söka information i VIS om viseringsansökningar och beslut som fattats om dem.

VIS-systemet togs ursprungligen i bruk redan 2011. Efter det har ibruktagandet breddats stegvis geografiskt.