Exportkontroll är samarbete

Den 5 mars ordnade statsförvaltningen och näringslivet ett seminarium med rubriken ”EU:s exportkontroll och sanktionerna på den globala marknaden”. Syftet med seminariet var att intensifiera samarbetet mellan exportörerna och myndigheterna. Exportkontrollens uppgift är att förhindra att avancerad teknologi används för oönskade ändamål. Samtidigt vill man säkra att finska produkter har möjlighet att ta sig fram på världsmarknaden.

Seminariet ”EU:s exportkontroll och sanktionerna på den globala marknaden” som ordnades den 5 mars i Helsingfors var avsett för alla som påverkas av EU:s exportkontroll och sanktioner. Seminariet ingick i Team Finlandsamarbetet.

Det handlar om det största exportkontrollseminariet som hittills arrangerats i Finland, och det samlade alla Finlands exportkontrollmyndigheter: utrikesministeriet, försvarsministeriet och polisstyrelsen. På plats fanns också Tullen som står för det praktiska genomförandet, skyddspolisen som samlar in uppgifter med anknytning till exportkontroll, samt trafik- och kommunikationsministeriet till vars ansvarsområde produkter som kräver övervakning hör.

Seminariet samlade alla Finlands exportkontrollmyndigheter: utrikesministeriet, försvarsministeriet och polisstyrelsen. Foto: Eero Suominen/UM Seminariet ”EU:s exportkontroll och sanktionerna på den globala marknaden” som ordnades den 5 mars i Helsingfors var avsett för alla som påverkas av EU:s exportkontroll och sanktioner. Kuva: Eero Suominen/UM

Exportkontrollens syfte är att främja ansvarsfylld export av finländsk teknologi, samt att förhindra att den används till att utveckla massförstörelsevapen, oönskad militär verksamhet, verksamhet som strider mot Finlands intressen eller som kränker mänskliga rättigheter. Det är viktigt att exportkontrollverksamheten vinnlägger sig om att finländska företag behandlas rättvist i EU och internationella exportkontrollsammanhang.

Företag, ta kontakt!

Alla exportkontrollörer hade samma hälsning att komma med: det ligger i både kontrollörernas och företagens intresse att man håller tät kontakt. Då får också kontrollörerna information om all produktion som sker i Finland, och kan kontakta företagen redan i förväg när de vet att förändringar i regelverken är på kommande.

Företagen anser också att kontakten borde vara bättre. ”Myndigheterna skulle kunna vara aktivare och ta mer kontakt med företagen. Kan det vara möjligt att oanmälda produkter med dubbel användning skickas iväg från Finland på grund av bristfällig information?” undrade Riitta Laajisto från KSP Finland.

”Tröskeln för att kontakta oss borde vara lägre. Om man tar kontakt i ett tidigt skede kan man förhindra problem i ett senare skede”, berättade Pia Hillo från utrikesministeriets enhet för vapenkontroll.