Vatten, sanitet och hygien på utvecklingsagendan efter 2015: ”Vi måste föra oväsen”

”Rent vatten, sanitet och hygien är centrala för alla utvecklingsstävanden”, påminde Finlands ständiga representant vid FN, ambassadör Jarmo Viinanen, i New York den 21 februari. Finland var värd för en diskussion om hur vatten, sanitet och hygien (WASH) ska beaktas på utvecklingsagendan efter 2015.

FN:s specialrapportör Catarina de Albuquerque och Finlands ständiga representant vid FN ambassadör Jarmo Viinanen. Foto: Tiia Rantanen. FN:s specialrapportör Catarina de Albuquerque och Finlands ständiga representant vid FN ambassadör Jarmo Viinanen. Foto: Tiia Rantanen.

”Millenniemålen har visat sig vara ett framgångsrikt verktyg i våra gemensamma strävanden för att minska fattigdomen. När vi nu diskuterar vad som ska göras efter 2015 är vatten och sanitet ett bra exempel så vad som kunde göras bättre. Millenniemålet angående vatten kommer att uppnås före 2015, men sanitetsmålet släpar allvarligt efter.

Ojämlikhet det största problemet

FN:s specialrapportör för rätten till rent vatten och sanitet Catarina de Albuquerque berättade om sitt eget förhållande till frågan: ”WASH-temat var först relativt nya för mig. Det är ändå lätt att ryckas med och nu är det en oskiljaktig del av mitt liv.”

Alla människor i världen har rätt till rent vatten, hygien och sanitetsutrymmen. Foto: Pirjo-Liisa Heikkilä Alla människor i världen har rätt till rent vatten, hygien och sanitetsutrymmen. Foto: Pirjo-Liisa Heikkilä

Specialrapportörens energi och engagemang fick positiv genklang under tillställningen.
De Albuquerque betonade i sitt anförande att det största problemet när det gäller vatten och sanitet är ojämlikhet. När vi gör upp nya utvecklingsmål kan vi ta lärdom an millenniemålen, både av framgångarna och av misslyckandena.

”Det stämmer att det skett framsteg. Men fortfarande har de som är i allra stört behov av hjälp fått minst”, sade De Albuquerque och hänvisade både till ojämlikheten mellan de rikaste och de fattigaste områdena och mellan olika befolkningsgrupper. Hon underströk också att man bör prioritera de fattigaste.

En fråga dök upp genom Twitter: Hur gör man det? ”Vi måste föra oväsen både på lokal, nationell och internationell nivå”, blev svaret.

Ojämlikheten mellan könen är all ojämlikhets moder

UN Womans vice ordförande Lakshmi Puri påminde om att ojämlikheten mellan könen också kommer fram när det gäller WASH-rättigheter. ”Kvinnor och flickor bär mera sannolikt än män och pojkar ansvar för hela hushållets tillgång till vatten och sanitet och de insjuknar lättare i sjukdomar som sprids genom vatten. Allt för många flickor använder allt för mycket tid till att skaffa vatten i stället för att gå i skola.”

UNICEF:s programavdelnings vice chef Manzia Zaman påpekade att millenniemålen varit effektiva verktyg för att minska fattigdom fastän alla mål inte ännu är uppnådda. Enligt Zaman ser UNICEF diskussionen om tiden efter 2015 som ännu en möjlighet att tillsammans förbinda sig till att uppnå målen. ”En investering i WASH är en investering i mänskliga rättigheter och barnens framtid. Vatten, sanitet och hygien är centrala för att bevara människovärdet.

Kampanjchefen för WaterAid Margaret Batty delade UNICEF:s oro över att flickor lämnar skolan på hälft i tonåren eftersom skolorna i erbjuder sanitetsutrymmen för flickor. ”Alla människor i hela världen har rätt till rent vatten, hygien och sanitetsutrymmen – de är grundläggande faktorer i livet och 2030 borde ingen mera sakna dessa. Vi har medlen att uppnå detta mål under vår livstid. Vi kan sätta punkt för fattigdomen och börja med WASH.

Millenniemålen uppmärksammade flera försummade teman, som att vara tvungen att förrätta sina behov i naturen, mödra- och barndödlighet, jämlikheten mellan könen och tryggad vattenförsörjning. Det internationella samfundet har lärt sig av processen och bör nu höja ribban.
 

Dr Jarna Petman från Helsingfors universitet och WaterAids kampanjchef Margaret Batty. Foto: Tiia Rantanen Dr Jarna Petman från Helsingfors universitet och WaterAids kampanjchef Margaret Batty. Foto: Tiia Rantanen

Mänskliga rättigheter är sociala rättigheter

Doktor Jarna Petman från Helsingfors universitet stod för det akademiska inslaget. Hon behandlade de mänskliga rättigheternas histioriska utveckling där ekonomiska och sociala rättigheter – med andra ord de fattigas och marginaliserades rättigheter – har spelat en biroll. Hon betonade att alla mänskliga rättigheter sist och slutligen är sociala rättigheter. ”Också rätten till rent vatten och sanitet får betydelse först när den verkställs.”

Petman berömde de Albuquerques arbete och rapport till FN:s generalförsamling. Den lyfter fram de allra mest utsatta och att dessa inte uppmärksammats i millenniemålen. Rapporten ställer krav på en förändring i nuvarande praxis som i värsta fall bara befäster ojämlikheten.

Finlands ständiga representation vid FN ordnade seminariet i FN:s högkvarter i New York den 21 februari.

Tiia Rantanen 
 

YK