Valtiovierailujen mediajärjestelyt ovat logistista palapeliä ja maakuvatyötä

Ulkoministeriön viestintäosasto hoitaa valtiovierailujen mediajärjestelyitä ja toimittajaryhmien ohjelmien suunnittelua. Myös median akkreditointi hoidetaan useimmiten UM:n viestinnän kautta. Viestintäosasto järjestää vuosittain myös erilaisia teemamatkoja ulkomaisille toimittajille.

Vieraan saapuminen kättelyineen on perinteinen medialle tarjottava kuvausmahdollisuus. Näin oli myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin tehdessä työvierailun Savonlinnaan 27.heinäkuuta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti vieraan vastaan Punkaharjulla. Kuva: TPKanslia

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili heinäkuussa Savonlinnassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsumana. Tilaisuus oli melkoinen logistinen operaatio monella tapaa, myös paikalle saapuneiden yli sataa ulkomaista ja kotimaista toimittajaa koskevien järjestelyiden näkökulmasta. Useampi mediabussi kiidätti toimittajia ja kuvaajia ympäri Savonlinnaa kuvauskohteelta toiselle.

Ulkoministeriön viestintäosaston tehtävänä on varmistaa, että media voi työskennellä parhaalla mahdollisella tavalla. Tiivistä yhteistyötä tehdään Tasavallan presidentin kanslian ja muiden toimijoiden kanssa.

Palapeli nimeltä mediaohjelma

Valtiovierailujen mediaohjelman suunnittelu on melkoista palapeliä. Siinä on otettava huomioon muun muassa päävieraan ohjelma, toimittajien ja kuvaajien liikkumiset paikasta toiseen, turvatarkastukset, toimittajien työskentelytilat ja tekniikan toimivuus.  Toimittajien verensokerien ei pidä myöskään antaa laskea liikaa – kahvia ja sämpylöitä on syytä muistaa järjestää työskentelytiloihin.

On myös varauduttava mitä moninaisimpiin kysymyksiin teknisistä yksityiskohdista aina Suomen ulkopoliittisiin linjauksiin.

Presidentti Putinin heinäkuinen työvierailu toi Punkaharjulla järjestettyyn lehdistötilaisuuteen reilusti yli sata toimittajaa. Heistä suurin osa oli Suomesta ja Venäjältä, mutta paikalla olivat myös mm. amerikkalaisen televisiokanava CNN:n toimittaja ja kuvaaja. Kuva: TPKanslia

Valtiovierailujen järjestelyihin kuuluu useimmiten ainakin yksi valmisteluvierailu ennen h-hetkeä. Silloin käydään läpi molempien maiden edustajien kanssa sekä päävieraan että median ohjelmaa kohta kohdalta.

Mediaohjelman kannalta olennaista on muun muassa kuvauspaikkojen ja lehdistökeskustilojen katsastaminen ennakkoon.

Presidenttejä ja kuninkaallisia

Valtiovierailujen aikataulut ovat tiukkoja ja usein pistetään juoksuksi, jotta kuvaajat saavat ikuistettua vierailun kuvauksellisimmat ja ikimuistoisimmat käänteet. Tärkeää on toisaalta myös katsoa, että mediaväki ei pyöri päävieraiden jaloissa, vaan kaikki toimii mahdollisimman tehokkaasti, häiriöttä ja suunnitelmallisesti.

Vierailujen kuvauspaikat mietitään tarkasti etukäteen mediaohjelmaa varten. Tässä odotellaan Pohjoismaiden valtionpäämiesten saapumista 1. kesäkuuta. Kuva: TPK/Matti Porre

Ennakkosuunnitelmia on myös oltava aina valmis muuttamaan lennosta, kun aikataulut muuttuvat.

Tänä vuonna suurimpia valtiovierailuja mediajärjestelyidenkin kannalta ovat olleet Kiinan ja Venäjän presidenttien vierailut sekä Pohjoismaiden valtionpäämiesten yhteisvierailu.

Teemamatkoja suomalaiseen osaamiseen liittyen

Ulkoministeriön viestintäosasto yhteistyökumppaneineen järjestää vuosittain myös kymmeniä toimittajavierailuja, jotka painottuvat Suomelle keskeisiin teemoihin. Tämän vuoden aikana ulkomaisille toimittajille suunnattuja vierailuja on järjestetty esimerkiksi Suomen arktisen osaamiseen, tasa-arvoon, biotalouteen, koulutukseen ja designiin liittyen.

Vuoden 2016 Flow-toimittajavierailun osanottajat. Monet toimittajavieraista saivat kutsun Suomeen ulkoministeriön edustustojen kautta. Kuva: Karoliina Romanoff

Vuoden 2017 aikana vierailuja on ollut tavallista enemmän myös Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Outi Koskinen

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.