Valtiosihteeri Sumuvuoren Filippiinien-vierailulla teemoja kahdenvälisestä yhteistyöstä alueellisiin kysymyksiin

Valtiosihteeri Johanna Sumuvuori vieraili Filippiineillä 23.–26. tammikuuta. Sumuvuori osallistui vierailunsa aikana uudelleen avatun Suomen Manilan-suurlähetystön avajaisiin sekä tapasi Filippiinien ulkoministerin Enrique Manalon. Lisäksi Sumuvuori veti Suomen ja Filippiinien väliset poliittiset konsultaatiot yhdessä Filippiinien ulkoministeriössä kahdenvälisistä suhteista ja ASEAN-asioista vastaavan alivaltiosihteerin Theresa Lazaron kanssa.

Valtiosihteeri Johanna Sumuvuori tapasi Filippiinien ulkoministerin Enrique Manalon Manilassa 24. tammikuuta. Kuva: Department of Foreign Affairs of the Republic of the Philippines

Poliittisissa konsultaatioissa käsiteltiin laajasti maiden välistä yhteistyötä ja ajankohtaisia aiheita, kuten maahanmuuttoon ja ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä, EU-suhteita ja yhteistyötä Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö ASEANin kanssa, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä maiden välisiä kauppasuhteita.

Valtiosihteeri Sumuvuori tapasi myös Manilassa päämajaansa pitävän Aasian kehityspankin johdon ja paikallisia ihmisoikeuspuolustajia.  Sumuvuori piti lisäksi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan haasteita ja indopasifista aluetta käsittelevän puheen Filippiinien Foreign Service Institutessa.

Diplomaattisuhteet Suomen ja Filippiinien välillä solmittiin vuonna 1955.  Maiden kahdenväliset suhteet ovat hyvät, ja Suomen suurlähetystön avaamisen myötä tavoitteena on vahvistaa niitä entisestään. Myös Filippiinit on ilmoittanut avaavansa uudelleen suurlähetystön Helsingissä vuoteen 2024 mennessä.