Valokuva avasi Viopelle Vietnamin ovet

Suomalainen opetusteknologiayritys Viope oli ehtinyt taistella pitkään saadakseen Vietnamin viranomaisilta tarvittavat luvat online-koulutuksen pilotti-kokeiluun. Kun Vietnamissa saatiin Suomen elinkeinoministeri ja paikallinen johto samaan valokuvaan, ovet aukesivat vihdoin. Näin Viopen kansainvälistymistarina aloitti uuden luvun.

Yhteistyösopimuksen allekirjoitusta todistivat elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja Ho Chi Minh Cityn vara-kaupunginjohtaja.

Lokakuiselle Team Finland-matkalle Vietnamiin osallistui parikymmentä suomalaista yritystä ja koulutusvientiponnisteluja tekevää oppilaitosta. Yhden mukana olleen yrityksen tarina vie Lappeenrannasta Ho Chi Minh Cityyn.

Vuosi oli 2001, kun Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kaksi opiskelijaa istui opettajansa kanssa alas pohtimaan, miten suurista massakursseista saataisi interaktiivisempia ja opiskeluun innoittavampia. Pohdinnan tuloksena syntyi it-alan yritys, johon pyydettiin mukaan diplomi-insinööri Mika Lackman.

"Itse minulla ei ole pedagogista taustaa, mutta uskoin kavereiden ideaan, ja päätin lähteä yritystoimintaan mukaan", kertoo diplomi-insinööri Mika Lackman 13 vuotta myöhemmin. Tänään opetusalasta on muodostunut Lackmanin pääasiallinen työ, hän on Future Learning Finlandin ohjausryhmän jäsen ja yrityksen kansainvälistyminen etenee hyvää vauhtia.

Lappeenrannan teknillisestä ylipistosta lähtenyt yritysidea on käynyt läpi monenlaisia vaiheita. Vuonna 2010 Lackman ja yrityskumppani Antti Lihavainen ottivat ohjat käsiinsä ja uudelleen järjestelivät koko yrityksen. Tästä lähtien Viope-yritys lähti määrätietoisesti hakemaan kasvua kansainvälistymisen kautta, ja sillä tiellä nyt ollaan, kun lokakuussa tapaan Mika Lackmanin lentokoneessa matkalla Hanoista Ho Chi Minh Cityyn. Samassa koneessa istuu myös parisenkymmentä muuta suomalaista yritysedustajaa sekä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, jonka johdolla yritysdelegaatio Vietnamissa vierailee.

Viopen kehittämissä oppimisratkaisuissa yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on reaaliaikainen palaute. Tätä kautta opiskelija pystyy näkemään, missä tehtävänsuorituksen vaiheessa virhe on tapahtunut sekä saamaan ohjausta tehtävän oikein ratkaisemiseksi. Teknologian avulla myös opettaja saa nopeasti tiedon opiskelijoiden kompastuskivistä ja pystyy tehokkaasti kohdentamaan opetustaan.

Kaikesta parhainten Viopen teknologia soveltuu esimerkiksi matematiikan, ohjelmoinnin, kemian, fysiikan ja muiden luonnontieteiden opiskeluun. Mika Lackman kertoo, että tuotekehittelyssä kaiken a ja o on erittäin läheinen yhteistyö suomalaisten oppilaitosten kanssa. Viope on rakentanut ympärilleen vahvan oppilaitosverkoston, jonka kautta yritys saa osaamista, resursseja ja kullanarvoista tietoa opettajien ja opiskelijoiden tarpeista. Täällä hetkellä Viopen asiakkaita löytyy vielä eniten Suomesta, mutta myös kahdeksasta muusta Euroopan maasta.

Vietnamia valloittamaan

Mutta miksi nyt juuri Vietnam? Viopen Vietnamin valloitus alkoi opiskelijaharjoittelijasta. "Olemme määrätietoisesti ottaneet yritykseemme opiskelijaharjoittelijoita, jotka ovat tulleet Suomeen opiskelemaan monesta eri maasta. Kansainväliset opiskelijat ovat Suomessa hyvin alikäytetty resurssi", toteaa Mika Lackman.

Vietnamilainen entinen harjoittelija onkin nyt jo Viopen palkattu työntekijä, ja hänen verkostojensa kautta yritys onnistui löytämään Vietnamista paikallisen kumppanin GSOFT:n.

GSOFT on keskikokoinen yritys, joka on toimittanut ratkaisuja muun muassa pankkisektorille, ja jolle kansainvälinen toiminta on entuudestaan tuttua. Oikean paikallisen kumppanin löytäminen on Mika Lackmanin mukaan avainasia, ja GSOFTilla on jo vankkaa toimintaa, jonka päälle rakentaa. Lisäksi Lackman nostaa esille paikalliskumppanin hyvin laajan ja tärkeän yliopistoverkoston.

Mutta ei se Vietnamissa kuitenkaan helppoa ole. Viopen ja kumppanin tarjoamille innovatiivisille ratkaisuille, kuten online-kouluteknologia, online-koulutuskeskus ja tulevaisuudessa jopa online-yliopisto, ei ole Vietnamissa olemassa edes lainsäädäntöpohjaa. Vietnamin byrokraattisen ja keskusjohtoisen järjestelmän vuoksi projekti oli jumittunut lupa-asioihin.

Paikalliselle kumppanille oli Vietnamin hierarkkisessa ympäristössä mahdotonta järjestää vaadittavat korkean tason tapaamiset ja keinot olivat jo vähissä. Kun Lackman kuuli ministeri Vapaavuoren Team Finland-matkasta Vietnamiin, hän päätti lähteä mukaan. "En ole aikaisemmin osallistunut tällaiselle matkalle", Lackman toteaa.

"Rehellisesti sanottuna olen ollut sitä mieltä, että on kustannustehokkaampaa lähteä itse fokusoidusti matkaan. Mutta nyt oli ensimmäistä kertaa sellainen tilanne, että oli konkreettinen asia jota pystyisin valtuuskuntamatkalla ajamaan", kertoo Lackman matkallelähtöpäätöksen taustoista. Hän lisää, että Viopen tapaus osoittautuikin varsinaiseksi arvovaltapalvelujen esimerkkitapaukseksi.

Valokuvan avulla ovet auki

Valtuuskunnan saavuttua Hanoista Ho Chi Minh Cityyn matka-ohjelmassa oli tarjolla yritysseminaari, jonka yhteydessä Viope ja paikallinen kumppani allekirjoittivat yhteistyösopimuksen. Allekirjoitusta todistivat elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja Ho Chi Minh Cityn vara-kaupunginjohtaja. Valokuvasalamat välkkyivät, mediaa oli kiitettävästi paikalla ja juttu nähtiin Vietnamin tärkeimmän tv-kanavan pääuutislähetyksessä.

Seminaarin jälkeen Lackman ja kumppanit jatkoivat keskusteluja viranomaisten kanssa ja saivat kokea, miten tärkeäksi osoittautui seminaaritapahtuma ja valokuva allekirjoitustilaisuudesta. "Tämän jälkeen korkeat tahot lupasivat suoraan antaa meille kaiken tukensa", Mika Lackman iloitsi päivän päätteeksi.

Myös edellispäivän tapaamiset Hanoissa Lackman ja erityisesti paikallinen kumppani kokivat erittäin tärkeiksi, koska niin korkeatasoisia tapaamisia olisi yrityksen ollut mahdotonta järjestää ilman valtiovallan, tässä tapauksessa ministerivetoisen delegaation, vetoapua.

"Uskon, että tapauksemme osoittaa miten arvovaltapalvelut ideaalitapauksessa toimivat", Lackman toteaa. "Nyt ovet on avattu, ja tämän jälkeen pystymme hoitamaan asioita eteenpäin omin voimin".

Paljon työtä on Viopella luonnollisesti vielä edessä, mutta iso lukko saatiin Team Finland -matkan avulla auki. Mika Lackman toteaa olevansa matkaan enemmän kuin tyytyväinen ja sanoo, että "saimme tältä matkalta kaiken, mitä tultiin hakemaan".

Lackman arvostaa myös Future Learning Finlandin tukea, ja kokee, että se tuo arvovaltaa ja uskottavuutta. "Luonnehtisin Future Learning Finlandin hyötyä epäsuoraksi, mutta erittäin suureksi", hän sanoo.

Annina Barbosa

Lue lisää UM:n sivulta:

Lue lisää taloudellisten ulkosuhteiden blogista sivulta: