Goda nyheter för omväxlingens skull

På fredag morgon delades det ut positivt överraskande nyheter från utvecklingsländer på Helsingfors järnvägsstation. Tusen exemplar av tidningen Världens bästa nyheter och äpplen från Lojo gick åt på ett par timmar.

”För en gång skull lite goda nyheter, när det oftast bara kommer dåliga på tv”, hördes det från många som fick med sig en tidning.

Evenemanget på järnvägsstationen ordnades av utrikesministeriet och Kehys rf. Bild: Liisa Takala/UM

För att fira Europaåret för utvecklingssamarbete delas Världens bästa nyheter ut i över 20 EU-länder på ländernas egna språk. I en del länder delades tidningen ut redan den 11 september då Europaåret firades med olika evenemang.

I Finland ville man fästa uppmärksamhet vid toppmötet om hållbar utveckling som hålls i New York under veckoslutet. Under mötet godkänns målsättningar och en handlingsplan som kommer att styra arbetet för hållbar utveckling i hela världen under åren 2015–2030. Målen rör också Finland och finländarna.

”The World's Best News” är en kampanj som startat i Danmark. Genom tidningen har man redan i flera år berättat om den positiva utveckling som sker i utvecklingsländer. I Finland är Världens bästa nyheter också en del av de finländska FN-förbundens kampanj för att fira FN:s 70-årsjubileum.

Med anledning av Europaåret handlar årets tidning extra mycket om resultaten av EU:s utvecklingssamarbete. Man kan också läsa om hur FN:s millenniemål har uppnåtts.

Till exempel uppnåddes målet att halvera den extrema fattigdomen redan 2010, medan målet att garantera tillgång till grundskola åt alla barn inte ännu har lyckats överallt. De nya målen för hållbar utveckling tar vid där millenniemålen slutade.

I Finland är det EU-plattformen för finländska biståndsorganisationer Kehys rf. som tillsammans med utrikesministeriet ansvarar för Europaårets kampanj.

kestävä kehitys