Nya ambassadörer

Den 1 mars utnämnde republikens president följande nya ambassadörer:

Jari Gustafsson. Foto: UM Utrikesrådet Jari Gustafsson till chef för Finlands ambassad i Peking, Kina från och med den 1 september 2013. Gustafsson flyttar till Peking från Tokyo där han varit Finlands ambassadör sedan 2009.

Gustafsson har tidigare arbetat i styrelsen för Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling i London och som biträdande avdelningschef vid utrikesministeriets handelspolitiska avdelning. Han har också varit industriråd vid Finlands representation vid OECD i Paris och innehaft olika uppdrag vid handels- och industriministeriet, senast som chef för utrikeshandelspolitiken.

Manu Virtamo. Foto: UM Utrikesrådet Manu Virtamo till chef för Finlands ambassad i Tokyo, Japan från och med den 1 september 2013. För närvarande arbetar Virtamo som koordinator för exportfrämjande och internationalisering vid utrikesministeriets avdelning för externa ekonomiska relationer. Han har en lång erfarenhet vid avdelningen för externa ekonomiska relationer, tidigare handelspolitiska avdelningen, där han bland annat verkat som enhetschef och som tjänstemannasekreterare för utrikeshandelsministern och avdelningens ledning.

Inom utrikesförvaltningen har Virtamo arbetat som generalkonsul i Los Angeles, som utsänd tjänsteman vid Finlands honorärkonsulat i Marseille och vid ambassaderna i Stockholm och Washington.

Virtamo började arbeta vid utrikesministeriet 1980.

Ari Mäki. Foto: UM Utrikesrådet Ari Mäki till chef för Finlands ambassad i Kabul, Afghanistan från och med den 1 maj 2013. Mäki flyttar till Kabul från Rom där han varit vice chef för Finlands ambassad sedan 2010.   Inom utrikesrepresentationen har han också arbetat vid Finlands ständiga representation vid UNESCO i Paris och vid ambassaden i Teheran.

Vid utrikesministeriet har Mäki tjänstgjort som tjänstemannasekreterare för understatssekreteraren med ansvar för utvecklingspolitik, som chef för teamet för Nordafrika vid avdelningen för Afrika och Mellanöstern, som landhandläggare vid avdelningen för Amerika och Asien och vid den utvecklingspolitiska avdelningen.

Mäki började arbeta vid utrikesministeriet 1996.

Republikens president ackrediterade ambassadör Petri Salo, chef för Finlands ambassad i Pretoria i Sydafrika, att representera Finland också på Mauritius.

Därtill befullmäktigade republikens president den ambulerande Helsingforsbaserade ambassadören Christer Michelsson även för Armenien och Azerbajdzjan.

För mera information: chefen för personalförvaltningen Vesa Lehtonen, tfn 09 1605 5401