Nya ambassadörer

Vid föredragningen den 29 januari utnämnde Republikens president följande nya ambassadörer:

Petri Puhakka. Bild UM

Utrikesrådet Petri Puhakka till chef för Finlands ambassad i Kuala Lumpur från och med den 1 maj 2016. Puhakka arbetar för närvarande som personalutvecklingschef vid utrikesministeriets administrativa tjänster och han har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1995. Puhakka har också arbetat vid utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien som ledare för Östasien-teamet, vid handelspolitiska avdelningen, Europaavdelningen och politiska avdelningen. Inom utrikesförvaltningen har Puhakka erfarenhet av Finlands permanenta representation vid Europeiska unionen, den permanenta respresentationen i Genève, delegationen vid Nato samt ambassaden i Reykjavik.

Manu Virtamo. Bild UM

Manu Virtamo. Bild UM

Chefen för Finlands ambassad i Tokyo, utrikesrådet Manu Virtamo, till chef för Finlands generalkonsulat i New York från och med den 1 september 2016. Virtamo har också varit generalkonsul i Los Angeles och ministerråd vid ambassaden i Washington. Inom utrikesförvaltningen har han också erfarenhet av ambassaden i Stockholm och konsulatet i Marseille. Vid utrikesministeriet har Virtamo bland annat arbetat som Team Finland-koordinator, som enhetschef vid handelspolitiska avdelningen med ansvar för samordningen av EU:s handelspolitik och som tjänstemannasekreterare för utrikeshandelsministern och understatssekreteraren med ansvar för handelspolitiska frågor. Virtamo har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1980.

Pekka Puustinen. Bild: UM

Pekka Puustinen. Bild: UM

Chefen för utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning, utrikesrådet Pekka Puustinen, till chef för Finlands permanenta representation vid Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) från och med den 1 september 2016. Puustinen har tjänstgjort vid utrikesministeriet sedan 1991. Han har tidigare arbetat bland annat vid avdelningen för Amerika och Asien, vid statssekreterarens kansli och vid den administrativa avdelningen. Inom utrikesrepresentationen har Puustinen tjänstgjort i Bonn och Berlin samt som administrativ chef vid Finlands EU-representation i Bryssel.

Christer Michelsson. Bild UM

Christer Michelsson. Bild UM

Utrikesministeriets ambulerande ambassadör i Centralasien, utrikesrådet Christer Michelsson, till chef för Finlands ambassad i Vilnius från och med den första september 2016. Michelsson kom i utrikesministeriets tjänst 1986 och har en lång erfarenhet av utrikesförvaltningen. Han har varit Finland ambassadör i Ukraina och tjänstgjort vid ambassaderna i Moskva, Peking, Bonn och Madrid. Vid utrikesministeriet har Michelsson varit chef för enheten för personalplanering samt arbetat med allmänhetstjänster och vid den politiska avdelningen.

Republikens president ackrediterade också chefen för Finlands ambassad i Nairobi, ambassadör Tarja Fernández, att representera Finland i Uganda.

OECD