Nya avdelningschefer, en ny protokollchef och sidoackrediteringar

Statsrådet har vid sitt allmänna sammanträde den 6 augusti 2015 förordnat nya avdelningschefer och en ny protokollchef till Utrikesministeriet. 

Utrikesrådet Kimmo Lähdevirta blir avdelningschef för Utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien. Uppdraget är tidsbestämt för tiden 1.9.2015–31.8.2019.

Lähdevirta övergår till uppgiften från Hanoi där han har varit ambassadör sedan 2011. Lähdevirta kom till Utrikesministeriet 1990 och har tjänstgjort som chef bland annat för ministeriets politiska avdelning. Bland de finländska beskickningarna utomlands har han arbetat till exempel i Peking, London och New York.

Utrikesrådet Liisa Talonpoika tillträder det tidsbestämda uppdraget som avdelningschef för ministeriets Europaavdelning för tiden 15.9.2015–31.8.2019.

För närvarande är Talonpoika chef för den finländska beskickningen i Haag. Dessförinnan har Talonpoika bland annat varit biträdande avdelningschef för Europaavdelningen. I fråga om utlandsbeskickningar har hon erfarenhet förutom från Haag också från Bryssel och Paris. Hon har också arbetat vid EU-sekretariatet i Statsrådets kansli. Talonpoika inledde sin karriär på ministeriet 1990.

Utrikesrådet Maimo Henriksson har utnämnts till protokollchef på Utrikesministeriet. Uppdraget är tidsbestämt för perioden 15.8.2015–31.8.2019.

Henriksson övergår till befattningen som protokollchef från ministeriets Europaavdelning där hon är chef för enheten för Norra Europa. Före sitt nuvarande uppdrag har hon bland annat varit Finlands ambassadör i Norge och enhetschef på ministeriets Östavdelning. Utöver detta har hon erfarenhet från beskickningarna i Moskva och Budapest. Henriksson har tjänstgjort på ministeriet sedan 1989.

*****

Ytterligare information: Mika Koskinen, ambassadråd, tfn 0295 351 434.

Sidoackrediteringar till Colombia och Malta

Statsrådet beslutade också att framställa att republikens president sidoackrediterar

Ytterligare information: Riitta Korpivaara, utrikesråd, tfn 0295 350 714.

työ