Nya ambulerande ambassadörer

Republikens president utnämnde den 24 juni följande ambassadörer:

Alpo Rusi Utrikesrådet Alpo Rusi utnämndes till i Helsingfors baserad ambulerande ambassadör med Bosnien-Herzegovina och Makedonien (FYROM) som verksamhetsområde räknat från den 25 juni. Rusi, som började vid utrikesministeriet år 1973, har tjänstgjort vid generalkonsulatet i Hamburg, ambassaden i Köpenhamn, Finlands FN-beskickning i New York och ambassaden i Bonn. Inom ministeriet har Rusi arbetat på den politiska avdelningen som chef för forskningsbyrån, chef för västbyrån, konsultativ tjänsteman för europeiska frågor och senast från år 2003 vid enheten för västra Balkan inom Europa-avdelningen. Han fungerade åren 1994—1999 som politisk rådgivare för republikens president och åren 1999—2000 som biträdande koordinator för stabiliseringsavtalet om västra Balkan. Politices doktor Rusi verkade i början av 2000—talet också som professor i internationell politik vid Lapplands universitet.

Terhi Hakala Ambassadrådet (fr.o.m. 1.7 utrikesråd) Terhi Hakala utnämndes från den 1 september till i Helsingfors baserad ambulerande ambassadör med Armenien och Azerbajdzjan som verksamhetsområde. Hakala, som började vid utrikesministeriet år 1988 har tjänstgjort vid generalkonsulatet i Leningrad/S:t Petersburg och ambassaden i Moskva samt vid Finlands OSSE-beskickning. Hon har också arbetat vid OSSE:s mission i Kosovo, Sandjak och Vojvodina samt under den s.k. Minskprocessen i samband med OSSE:s fredsunderhandlingar i Nagorno-Karabah. Inom ministeriet har hon tjänstgjort som EU-koordinator på Europa-linjen och sedan år 2001 som chef för enheten för Östeuropa och Centralasien vid östavdelningen.

Marja-Liisa Kiljunen Utvecklingssamarbetsrådet Marja-Liisa Kiljunen utnämndes från den 1 november till i Helsingfors baserad ambulerande ambassadör med Kazakstan och Turkmenistan som verksamhetsområde. Kiljunen, som började vid ministeriet år 1983, har tjänstgjort vid ambassaden i Nairobi och i ministeriet på avdelningen för utvecklingssamarbete vid byrån för internationella organisationer samt som utbildningschef och chef för EU-koordinationsenheten. Hon har också verkat som Finlands representant i tjänstemannakommittén för Östersjörådet och i andra uppgifter inom enheten för den nordliga dimensionen vid östavdelningen. Marja-Liisa Kiljunen har också verkat vid WIDER-institutet i samband med FN-universitetet, som generalsekreterare för Finlands FN-förbund och arbetat vid UNICEF:s högkvarter i New York och som generalsekreterare för Finlands socialdemokratiska kvinnoförbund.