Uusi vedenpuhdistamo ja viemäriverkosto kohentavat Tien Langin puhtaanapitoa

Kotitalouksien, julkisten laitosten ja yritysten jätevedet puhdistetaan nyt biologisesti. Se parantaa ihmisten elämänlaatua ja kehittää kaupunkia.

Tien Langin kaupungissa juhlittiin vedenpuhdistamon ja viemäriverkoston avajaisia 21. lokakuuta. Liki kahden vuoden rakennustöiden jälkeen valmistunut järjestelmä on osa Suomen rahoittamaa pienten kaupunkien vesi- ja sanitaatiohanketta.

Vietnam, Tien Lang, vesihuolto Tien Langin kaupungin henkilökuntaa, Haiphongin kaupungin varapuhemies, suurlähettiläs Lähdevirta ja rakennusministeriön varaministeri Quang avajaisseremoniassa.

Uusi vedenpuhdistamo ja viemäriverkosto parantavat Tien Langin olemassa olevia puhtaanapitojärjestelmiä. Järjestelmä kerää kaupungin asukkaiden, julkisten laitosten ja liikeyritysten jätevedet kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan puhdistamoaltaaseen, jossa jätevesi puhdistetaan biologisin menetelmin ennen vesien laskemista ympäristöön. Järjestelmään on liittynyt yli 850 kotitaloutta.

Vietnam, suurlähettiläs Kimmo Lähdevirta haastateltavaSuurlähettiläs Kimmo Lähdevirta YLEn Sari Taussin haastateltavana vedenpuhdistamolla.

"Vuonna 2009 valmistuneen vesilaitoksen ja tänään valmistuneen jätevedenpuhdistamon myötä saamme valmiiksi koko vedenkäytön kierron kattavan järjestelmän. Voimme käyttää puhdasta vettä ja palauttaa sen puhtaana luontoon", suurlähettiläs Kimmo Lähdevirta kiitti Tien Langin kaupunkia, hankkeen työntekijöitä ja suunnittelijoita tehokkaasta työstä puhuessaan avajaisissa.

Vietnamin rakennusministeriön varaministeri Cao Lai Quang piti välttämättömänä, että Haiphongin maakunta ja Tien Langin alue jatkavat työtä vesi- ja sanitaatiojärjestelmän käyttö- ja kunnossapitosuunnitelman parissa, jotta uusi järjestelmä voi kestää käyttöä, parantaa ihmisten elämänlaatua ja siten kehittää kaupunkia. Varaministeri Quang pitää hanketta erittäin onnistuneena kokemuksena Vietnamille, joka kaupungistuu ja vaurastuu nopeasti.

Suomen tuki ei ole ainoastaan kaivattu investointi Vietnamin pienissä kaupungeissa, vaan se tukee ennen kaikkea vesi- ja sanitaatioalan keskus- ja paikallishallintojen kehittämistä, varaministeri painotti.

Vietnam, vesihuolto, jäteveden biologinen puhdistusJätevesi käsitellään biologisesti puhdistusaltaassa.

Suurlähettiläs Lähdevirta ja varaministeri Quang vierailivat myös jäteveden pumppauslaitoksella ja vedenpuhdistamolla sekä tapasivat Tien Langin asukkaita. 

Pienten kaupunkien vesi- ja sanitaatiohanke on osa Suomen ja Vietnamin toteuttamaa kehitysyhteistyötä. Hanke tukee vesi- ja sanitaatiojärjestelmien rakentamista useissa pienissä kaupungeissa Pohjois-Vietnamin kahdeksassa maakunnassa. Tien Langissa ohjelma sai valmiiksi vesilaitoksen ja vedenjakelujärjestelmän vuonna 2009. Järjestelmä kykenee toimittamaan 1 400 kuutiota puhdasta vettä päivässä kaupungin ja lähialueen asukkaille.

vesi