Ny ambassadör till Peking och sidoackrediteringar till Slovakien och Ghana

Republikens president har vid sin föredragning fredagen den 10 juli utnämnt utrikesrådet Marja Rislakki till chef för ambassaden i Peking från och med den 1 oktober 2015.

Marja Rislakki är för närvarande Finlands ambassadör för cybersäkerhet och har tidigare tjänstgjort som ställföreträdande ständig representant vid Finlands EU-representation och som ambassadör med ansvar för Coreper I-frågor.

Rislakki har också haft hand om beredningen av förhandlingarna om EU:s utvidgning  i EU-representationen. Dessutom har hon tjänstgjort vid Finlands ambassader i Madrid, London och Bryssel.

Marja Rislakki inledde sin tjänstgöring vid utrikesministeriet 1983 och har innehaft olika uppgifter i anslutning till bl.a. handelspolitiska frågor och EU-frågor. Vid avdelningen för Amerika och Asien har hon varit chef för enheten för Nordamerika. Åren 2013–2014 var Rislakki statssekreterare för näringsministern vid arbets- och näringsministeriet.

Rebublikens president fattade även beslut om följande sidoackrediteringar: Finlands ambassadör i Tjeckien Helena Tuuri att representera Finland även i Slovakien samt Finlands ambassadör i Nigeria Pirjo Suomela-Chowdhury att representera Finland även i Ghana. 

För mera information: personaldirektör Vesa Lehtonen, tfn 0295 351 439