Ny ambassadör i Dublin och två sidoackrediteringar

Republikens president har vid sin föredragning den 20 november utnämnt utrikesrådet Jaana Teckenberg till chef för Finlands ambassad i Dublin från och med den 1 januari 2016.

Teckenberg har senast tjänstgjort som chef för Rysslandsenheten vid utrikesministeriet. Inom utrikesförvaltningen har hon erfarenhet av Finlands EU-representation och av ambassaderna i Moskva och London. Under åren 2000–2001 avlade Teckenberg ett utbildningsprogram om internationell säkerhetspolitik vid Centret för säkerhetspolitik i Genève (The Geneva Centre for Security Policy, GCSP). Vid utrikesministeriet har Teckenberg också arbetat med olika uppgifter vid politiska avdelningen och press- och kulturavdelningen.

Teckenberg har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1989.

Presidenten beslutade också att ackreditera chefen för Finlands ambassad i Dar es Salaam, ambassadör Pekka Hukka, att representera Finland i Demokratiska republiken Kongo, samt befullmäktigade chefen för Finlands ambassad i Haag fr.o.m. den 1 december 2015, utrikesrådet Katri Viinikka, att representera Finland i Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).