Uusi sijoitusrahasto Tansaniaan

Afrikan kasvutalouksiin suuntautuvien rahastosijoitusten lukumäärä on kasvussa. Tansanialainen Mkoba-rahasto luo uusia mahdollisuuksia kasvuyrityksille kahdeksassa maassa.

Tansaniaan perustettiin huhtikuussa maan tähän asti merkittävin pääomasijoitusrahasto, Mkoba Private Equity Fund. Sen tavoitteena on kerätä 300 miljoonaa dollaria (noin 214 miljoonaa euroa).

Rahasto tukee uusia pk-yrityksiä Tansanian lisäksi nopeasti kasvavissa tai jälleenrakentamisvaiheeseen siirtyneissä Afrikan maissa. Kohdemaihin kuuluvat Etelä-Afrikka, Etiopia, Kongon demokraattinen tasavalta, Liberia, Mosambik, Norsunluurannikko, Ruanda ja Sierra Leone.

Uusiutuva energia on yksi Mkoba-rahaston kohteista. Kuva: EEP Southern and East Africa

Mkoba Fundin kaltaiset rahastot ovat tärkeitä, sillä parhaimmillaan niiden avulla voidaan synnyttää merkittäviä kehitysvaikutuksia työpaikkoja luoville sektoreille ja vaikuttaa myönteisesti esimerkiksi ympäristön kannalta kestävien ratkaisujen kaupallistamiseen.

Sijoituksia uusiutuvaan energiaan ja 
maataloustuotantoon

Afrikan yksityissektorin on ollut vaikeaa saada rahoitusta pankeilta. Mkoba-rahasto sijoittaa esimerkiksi maataloustuotteiden jalostukseen ja uusiutuvan energiaan.

Rahasto pyrkii parantamaan yritysten kasvumahdollisuuksia ja kilpailukykyä. Rahoituksen lisäksi sijoittajat voivat tuoda mukanaan osaamistaan ja sosiaalista pääomaa.

Rahastojen kasvu on esimerkki siitä, miten kehitysyhteistyöstä ollaan siirtymässä entistä enemmän business to business -puolelle.

Yksityissektori hallituksen kumppaniksi

Rahaston avaustilaisuudessa puhunut Infotech-yrityksen pääjohtaja Ali Mufuriki(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) korosti paikallisen yksityissektorin merkitystä.

Yksityissektorin on oltava Tansanian hallituksen ensisijainen kumppani, mikäli maan pitkän aikavälin kehitystavoitteet halutaan saavuttaa, hän korosti.

Mufurikin mukaan Tansaniaa ei voida rakentaa pelkän ulkomaisen yksityissektorin varaan. Jotta uskottavuus säilyy, tansanialaisten omalla yritystoiminnalla on oltava todellinen ja merkittävä rooli, hän sanoi.

Esimerkiksi projektirahoitusta sekä yksityisen ja julkisen sektorin yhteishankkeita koskevan lainsäädännön toimeenpano voi luoda mahdollisuuksia yksityiselle sektorille ja vaikuttaa koko kansakunnan hyvinvointiin.

Rahaston johtoon on valittu Suomen tukeman Afrikan kestävän kehityksen johtajuusinstituutin johtokunnan jäsen Frannie Lautier. Mkoba-rahastolla on toimipisteet Dar es Salaamin lisäksi Etelä-Afrikan Johannesburgissa ja Nigerian Abujassa.

Kimmo Laukkanen

kauppa