Ny riktlinje uppmuntrar civilsamhällesorganisationer att bygga ett demokratiskt samhälle

Den utvecklingspolitiska riktlinjen för det civila samhället fastställer principer för hur Finland ska stärka civilsamhället i utvecklingsländer. Den styr också arbete som utförs av civilsamhällesaktörer med stöd av utrikesministeriet.

Att stärka civilsamhället i utvecklingsländer är ett viktigt utvecklingspolitiskt mål för Finland. Civilsamhället erbjuder möjligheter för människor att delta och påverka den samhälleliga utvecklingen och beslutsfattandet. Ett oberoende, pluralistiskt och mångstämmigt civilsamhälle främjar att de mänskliga rättigheterna tillgodoses och att de globala målen för hållbar utveckling uppnås.

Den nya riktlinjen för det civila samhället grundar sig på regeringens utvecklingspolitiska redogörelse (2016) och de globala målen för hållbar utveckling. Den styr Finlands arbete för att stärka civilsamhället i utvecklingsländer. Arbetet är speciellt viktigt eftersom civilsamhällets utrymme har krympt. Enligt rapporten State of Civil Society 2017 av den internationella organisationen CIVICUS begränsas civilsamhällets verksamhet idag i mer än 100 länder.

Resultat nås genom samarbete

Enligt den nya riktlinjen ska man i all verksamhet som finansieras med utrikesministeriets medel för utvecklingssamarbete försöka finna sådana verksamhetsformer som stärker civilsamhället. För att främja detta mål arbetar Finland för att civilsamhällets aktörer ska få sin röst hörd till exempel i EU, i de internationella utvecklingsbankerna och i FN. Finlands ambassader runt om i världen utför också politiskt påverkansarbete.

Riktlinjen styr också sådana finländska och internationella civilsamhällesorganisationers (CSO) arbete som får finansiering av utrikesministeriet. De är viktiga partner för Finland i utvecklingssamarbetet och i det humanitära biståndet. Rättighetsperspektivet i Finlands utvecklingssamarbete och principerna om effektivt bistånd gäller också civilsamhällets aktörer.

CSO:ernas utvecklingssamarbete grundar sig på partnerskap, särskilt med civilsamhällesaktörer i utvecklingsländerna. Organisationerna agerar också i samarbete med lokala myndigheter, företag och media. I riktlinjen uppmuntras CSO:er till partnerskap med olika typer av aktörer. Samarbete på bred basis ger lättare upphov till innovativa lösningar till olika utvecklingsproblem.

Uppdateringen gjort i samarbete med civilsamhällesaktörer

Utrikesministeriet har uppdaterat sin riktlinje i nära samarbete med CSO:er och andra civilsamhällesaktörer. Uppdateringen föregicks av en utredning om det civila samhället  och fyra workshoppar i samarbete med Kepa rf. och Kehys rf. under våren 2017. Den nya riktlinjen ersätter utrikesministeriets tidigare riktlinje från 2010.

Läs hela riktlinjen:

Utvecklingspolitisk riktlinje för det civila samhället 2017

Genom utrikesministeriets enhet för det civila samhället (KEO-30) finansieras civilsamhällesorganisationers och andra civilsamhällesaktörers utvecklingssamarbete. År 2017 kanaliseras 65 miljoner euro i statsunderstöd genom enheten.

demokratia