Nya utvecklingsministern: Finland har mycket att ge

Den kommande utvecklingsministern Sirpa Paatero tror, att Finland har mycket att ge utvecklingsländerna. Paatero lyfter särskilt fram det utvecklingssamarbete som frivilligorganisationerna utför.

Utvecklingsminister Sirpa Paatero, intervjuad av medierna torsdagen den 25 september 2014 efter socialdemokraternas presskonferens. Foto: Pasi Nokelainen

Republikens president Sauli Niinistö utnämner på fredag SDP:s riksdagsledamot Sirpa Paatero till utvecklingsminister med ansvar för statens ägarstyrningsfrågor. Vid en presskonferens på torsdag medgav Paatero, att hon känner bättre till ägarstyrningsfrågor är utvecklingsfrågor.

”Jag har inte varit medlem i sådana utskott där jag skulle ha blivit bekant med utrikesministeriets verksamhetsområde”, konstaterade Paatero och syftade på sina åtta år som riksdagsledamot.

”I någon mån har jag dock deltagit i frivilligorganisationers verksamhet och utvecklingssamarbete utförs i stor utsträckning via frivilligorganisationer. Jag tror på denna gräsrotsverksamhet och jag vill stärka den såväl här i Finland som i utvecklingsländerna”, konstaterade Paatero.

FN:s milenniemål som riktlinje

På frågan vad Finland har att ge utvecklingsländerna, räknade den kommande ministern bland annat upp förbättring av energieffektiviteten, utbildning av lärare och sjukskötare, organisering av administrationen och uppbyggande av det civila samhället.

”Den kompetens som Finland kan föra ut är ganska omfattande. Och jag vet, att det redan utförts arbete inom alla dessa sektorer”, konstaterade Paatero. 

”Finland kommer tyvärr inte i utvecklingssamarbetet att nå bruttoinkomstandelen på 0,7 procent och i fortsättningen måste man se över hur mycket arbete man kan utföra med andra än utvecklingssamarbetsmedel.”

Om Finlands utvecklingspolitiska mål konstaterade Paatero att de långt baseras på FN:s milenniemål som bland annat går ut på att flickors och kvinnors ställning ska förbättras och att alla ska garanteras tillgång till rent vatten.