Ny global konsensus i görningen

Vi har för avsikt att skapa en ny konsensus för att lösa de globala problemen, konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja tillsammans med sin tanzaniske kollega, som tillsammans leder Helsingforsprocessen för kontroll över globaliseringen, vid en presskonferens fredagen den 30 januari. Helsingforsgruppen, som fungerar som Helsingforsprocessens dragare, hade precis avslutat sitt första möte.

Vi har uppmuntrat alla parter – regeringar, medborgarorganisationer, företag och internationella organisationer – att delta i arbetet för att lösa de globala problemen och avhjälpa demokratiunderskottet i samband med kontrollen över globaliseringen, sade Tuomioja.

Helsingforsgruppen, som består av olika aktörer inom ramen för globaliseringen, godkände vid sitt möte ett arbetsprogram för de närmaste dryga 1 ½ åren. Det är den tid gruppen har på sig för att framföra sina förslag för Helsingforskonferensen i september 2005. Vi måste finna svar på vissa grundläggande frågor, dvs. vad det är som är fel med världen och hur problemen skall lösas, och det är framför allt här som Helsingforsprocessen kommer med i bilden; vad skall göras och hur, beskrev Tuomioja arbetsfältet. Det är tydligt att nuvarande metoder är otillräckliga.

Trots att Finlands och Tanzanias regeringar satsat stort i processen, är den oberoende av dessa stater, betonade Tuomioja. Vi försöker inte styra processen, utan erbjuder den en ram. Vi kan säkert även vänta oss observationer som är generande för våra regeringar, sade Tuomioja Men vi gör för vår del allt vi kan och sprider budskapet vidare i andra internationella sammanhang, tillade Tanzanias biträdande utrikesminister Abdulkader Shareef.

Vi måste störta de traditionella gränserna och rubba gamla maktstrukturer, påpekade John Evans, som representerar fackföreningsrörelsen.

Ann Pettifor och Susan George Vi försöker bringa våra målsättningar som syftar till en mera rättvis värld till de politiska maktstrukturerna och skapa förutsättningar för att dessa målsättningar skall genomföras på det politiska planet, konstaterade medborgaraktivisten Susan George.

Vi måste även granska den makt som den internationella finansieringsmarknaden kapat åt sig av världsekonomin, sade Ann Pettifor, direktör för Jubilee 2000-kampanjen, som siktar till efterskänkning av utvecklingsländernas skulder. Finansieringsmarknaden har iklätt sig husbondens roll och gjort de politiska beslutsfattarna till drängar.

I världen finns nu den största ungdomsbefolkningen i människosläktets historia, och vi beslutar nu om deras framtid, påminde Thoraya Obaid, chef för FN:s befolkningsfond.

Presskonferensen kan ses här(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).















Helsingforsgruppen godkände sin verksamhetsplan

Outline of the final report of the Helsinki Group

www.helsinkiprocess.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)