Uudistettu julkisten hankintojen sopimus parantaa suomalaisyritysten kilpailumahdollisuuksia

Maailman kauppajärjestön (WTO) julkisten hankintojen sopimus (GPA) uudistuu. Uudistettu sopimus avaa entisestään osapuolten julkisten hankintojen markkinoita kilpailulle. Tämä on hyvä uutinen myös suomalaisille yrityksille.

Uudistuksessa sopimuksen piiriin lisätään yli 200 uutta julkista hankintayksikköä, joihin kuuluu maasta riippuen esimerkiksi ministeriöitä, niiden virastoja ja laitoksia. Monilta osin myös alue- ja paikallishallinto saadaan mukaan sitoumusten piiriin. Tavara- ja palveluhankintojen laajuus kasvaa, ja sopimus kattaa rakennustyöt sekä uutena myös käyttöoikeusurakat.

GPA-sopimus helpottaa suomalaisten yritysten markkinoillepääsyä, sillä sen myötä suomalaisyritykset pääsevät paremmin kilpailemaan muiden sopimusmaiden julkisista hankinnoista. Neuvottelutuloksen on arvioitu avaavan sopimusmaiden markkinoita vuositasolla noin 100 miljardin euron edestä.

Uudistettu sopimus mahdollistaa julkisten hankintojen niin sanotun sähköisen huutokaupan, millä tarkoitetaan reaaliaikaisia, verkossa tapahtuvia tarjouskilpailuja. Lisäksi yritysten mahdollisuuksia parannetaan ottamalla kussakin maassa käyttöön keskitetty, sähköinen ja maksuton tietokanta, jossa ovat maan eri hankintayksiköiden julkaisemat hankintailmoitukset.

Tuleva sopimusmuutos myös helpottaa uusien maiden liittymistä GPA-sopimukseen. GPA-sopimukseen liittymisestä tulee houkuttelevampaa erityisesti kehitysmaille, sillä uudistuksessa niille myönnetään tiettyjä pidempiä siirtymäaikoja. Liittymisneuvotteluissa pisimmällä ovat Uusi-Seelanti ja Montenegro. Kiinan liittymisneuvottelut ovat olleet käynnissä jo vuosia.

WTO:n julkisten hankintojen uudistettu sopimus saadaan voimaan viimeistään vuoden 2014 alkupuolella. Uudistettu sopimus tulee voimaan, kun kaksi kolmasosaa GPA-sopimuksen osapuolista on ilmoittanut hyväksyvänsä muutoksen. Sopimuksen on tähän mennessä ratifioinut muiden muassa Euroopan Unioni, Liechtenstein, Norja, Kanada, Yhdysvallat ja Hongkong. WTO:n julkisten hankintojen sopimus on niin sanottu useammankeskinen sopimus, johon kuuluu vain osa WTO:n jäsenistä.

Lisätietoja: kaupallinen neuvos Maarit Nikkola, puh. 0295 351 857, maarit.nikkola@formin.fi
 

WTO