Nya ambassadörer i Grekland, Zambia och Island och sidoackrediteringar i Monaco, Makedonien och Mauretanien

Den 31 januari utnämnde republikens president följande nya ambassadörer:

Pauli Mäkelä

Utrikesrådet Pauli Mäkelä till beskickningschef för ambassaden i Aten, Grekland från och med 1.9.2014.

Mäkelä tjänstgör för närvarande vid utrikesministeriets avdelning för externa ekonomiska relationer som ambassadör med ansvar för energifrågor. Han har tidigare innehaft tjänster vid ministeriets handelspolitiska avdelning, rättsavdelningen och avdelningen för utvecklingssamarbete, samt vid Europaavdelningen, bland annat som chef för Västeuropaenheten.

Mäkelä har även tjänstgjort vid de finska utlandsrepresentationerna i Marseille, Bryssel, Caracas och Paris, dessutom som generalkonsul i Hongkong och i två repriser i Rom, först som ministerråd och senare som ambassadör.

Mäkelä har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1979.

Timo Olkkonen
Utrikesrådet Timo Olkkonen till beskickningschef för ambassaden i Lusaka, Zambia från och med 1.9.2014.

För närvarande innehar Olkkonen tjänsten som chef för enheten för allmän utvecklingspolitik och planering vid utvecklingspolitiska avdelningen. Han har också tjänstgjort vid ministeriets politiska avdelning och avdelningen för Afrika och Mellanöstern.

Olkkonen har även tjänstgjort vid Finlands OSSE-representation i Wien, ambassaden i Nairobi och EU-representationen i Bryssel. Han har också arbetat med internationella ärenden vid undervisningsministeriet och som nationell sakkunnig i EU-kommissionen.

Olkkonen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1999.

Valtteri Hirvonen
Utrikesrådet Valtteri Hirvonen till beskickningschef i Reykjavik, Island från och med 1.9.2014.

För närvarande fungerar Hirvonen som biträdande generalinspektör vid utrikesförvaltningen. Han har tidigare lett olika team vid avdelningen för Amerika och Asien, varit ledningens tjänstemannasekreterare vid avdelningen för utvecklingssamarbete samt innehaft olika uppdrag vid politiska och handelspolitiska avdelningarna.

Hirvonen har tjänstgjort vid följande av Finlands utrikesbeskickningar: Pyongyang, Tokyo, Warszawa, Mexico City och Canberra.

Hirvonen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1988.

Republikens president godkände också följande sidorackrediteringar:

Finlands ambassadör i Frankrike Risto Lipponen representerar Finland också i Monaco, Finlands ambassadör i Kroatien Timo Rajakangas representerar Finland också i Makedonien samt Finlands ambassadör i Marocko Christina Harttila representerar Finland också i Mauretanien.

För mer information: chefen för personalförvaltningen Vesa Lehtonen, tfn 0295 351 439