Nya ambassadörer i Hanoi, Paris och Zagreb

Republikens president har vid föredragningen fredagen den 11 augusti utnämnt utrikesrådet Kari Kahiluoto till beskickningschef i Hanoi från och med den 1 september 2017 samt utrikesrådet Risto Piipponen i Zagreb och utrikesrådet Teemu Tanner i Paris från och med den 1 januari 2018.

Kari Kahiluoto
Kari Kahiluoto

Kari Kahiluoto övergår till Hanoi från sin uppgift som chef för sekretariatet för nordiskt samarbete.  Han har tidigare arbetat vid utrikesministeriet som biträdande chef för sekretariatet för Finlands kampanj för att bli invald i FN:s säkerhetsråd. Kahiluoto har senast varit ambassadör i Beirut där han var chef för den finska ambassaden som evakuerats från Syrien. Han har tjänstgjort som minister vid Finlands Natorepresentation och som Finlands ständiga representant vid FN:s nedrustningskonferens.

Kahiluoto har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1986.

Teemu Tanner

Teemu Tanner är tjänstledig från utrikesministeriet året ut och arbetar för närvarande som kanslichef för republikens president. Vid ministeriet har han varit bland annat avdelningschef för politiska avdelningen och avdelningen för Afrika och Mellanöstern. Han har varit ambassadör vid EU-representationen i kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik. Han har tidigare arbetat på finska ambassaden i Washington, Paris och Seoul.

Tanner började arbeta vid utrikesministeriet 1985.

Risto Piipponen

Risto Piipponen flyttar till Zagreb från Paris, där han varit ambassadör sedan 2013. Piipponen har tidigare varit Finlands ambassadör i Kanada och på Cypern. På ministeriet har han arbetat som avdelningschef för avdelningen för Afrika och Mellanöstern och med flera olika uppgifter, bland annat på Europalinjen och på ministeriets EU-sekretariat.

Piipponen började arbeta på ministeriet 1987.

Sidoackrediteringar

Republikens president ackrediterade ambulerande ambassadör Jukka Pietikäinen som Finlands ambassadör i Haiti från och med den 12 augusti 2017. Samtidigt upphör chefen för beskickningen i Mexiko Roy Erikssons sidoackreditering i Haiti.

Lars Bäckström som är chef för ambassaden i Canberra har ackrediterats som Finlands ambassadör på Fiji.

Tiina Jortikka-Laitinen som tillträder som chef för ambassaden i Madrid den 1 september 2017 har ackrediterats som Finlands ambassadör i Andorra.