Nya chefer till Stockholm och Los Angeles och två nya befullmäktiganden

Under föredragningen fredagen den 11 november utnämnde republikens president utrikesrådet Matti Anttonen till chef för ambassaden i Stockholm och utrikesrådet Stefan Lundström till chef för generalkonsulatet i Los Angeles från och med den 1 januari 2017. Republikens president befullmäktigade också två ambassadörer till nya länder och organisationer.

Nya beskickningschefer

Utrikesrådet Matti Anttonen har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Stockholm, Sverige.

För närvarande är Anttonen understatssekreterare vid utrikesministeriet med ansvar för externa ekonomiska relationer.

Han har också tjänstgjort som chef för ministeriets handelspolitiska avdelning och som chef för ambassaden i Moskva 2008–2012.

Han har tidigare varit chef för Rysslandsenheten, samordnare för yttre förbindelser inom energisektorn och innehaft flera andra uppdrag vid utrikesministeriet.

Inom utrikesrepresentationen har han tjänstgjort i Washington, Genève och Moskva. Anttonen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1986.

Utrikesrådet Stefan Lindström har utnämnts till chef för Finlands generalkonsulat i Los Angeles, Förenta staterna.

För närvarande är Lindström ansvarig tjänsteman vid utrikesministeriet med ansvar för handel och ekonomiska relationer med Förenta staterna.

Han har tidigare tjänstgjort som ställföreträdande beskickningschef i Portugal och i Indonesien samt vid Finlands ambassader i Förenta staterna och Indien.

Vid utrikesministeriet i Helsingfors har han bland annat arbetat som understatssekreterarens tjänstemannasekreterare och vid den handelspolitiska avdelningen.

Innan Lindström kom till utrikesministeriet arbetade han vid Europeiska kommissionen. Lindström har tjänstgjort vid utrikesministeriet sedan 1997.

Befullmäktigande av ambassadörer

Den Helsingforsbaserade ambulerade ambassadören, utrikesrådet Seija Toro, har befullmäktigats att representera Finland i Mali.

Chefen för ambassaden i Addis Abeba, ambassadör Helena Airaksinen, har befullmäktigats att representera Finland i den östafrikanska samarbetsorganisationen Intergovernmental Authority on Development (IGAD). IGAD är en av Afrikas regionala organisationer med officiell status i Afrikanska unionen och en av åtta medlemmar i African Economic Community. IGAD grundades 1996 och organisationens högkvarter ligger i Djibouti.

Ytterligare information: Pirjo Tulokas, personaldirektör, tfn 0295 351 413