Nya chefer till Bern, Kabul och Madrid

Republikens president har vid sin föredragning fredagen den 7 april utnämnt utrikesrådet Timo Rajakangas till chef för Finlands ambassad i Bern, utrikesrådet Hannu Ripatti till chef för ambassaden i Kabul och utrikesrådet Tiina Jortikka-Laitinen till chef för ambassaden i Madrid från och med den 1 september 2017. Dessutom fattade republikens president beslut om sidoackrediteringar till Albanien, Botswana och Mauritius.

Timo Rajakangas övergår till Bern från Zagreb där han tjänstgjort som ambassadör sedan 2013. Baserad i Kroatien har han också tjänstgjort som ackrediterad ambassadör i Makedonien 2014–2015 och i Bosnien och Hercegovina sedan december 2015.

Vid utrikesministeriet har han tjänstgjort som Östersjöambassadör och chef för personalenheten samt vid avdelningen för externa ekonomiska relationer.

Inom utrikesrepresentationen har Rajakangas varit chef för Finlands generalkonsulat i Hongkong och innehaft andra uppdrag vid ambassaderna i Wien och Tokyo, generalkonsulatet i Hamburg och ständiga representationen i Genève.

Rajakangas har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1985.

Hannu Ripatti övergår till Kabul från Finlands förbindelsekontor i Bogotá där han varit ledande tjänsteman sedan 2013.

Ripatti har tidigare tjänstgjort vid Finlands ambassader i Mexico City, Köpenhamn och Lagos och som ambassadörens ställföreträdare vid ambassaderna i Peking och Madrid.

Vid ministeriet har han tjänstgjort vid avdelningen för Amerika och Asien.

Ripatti har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1987.

Tiina Jortikka-Laitinen övergår till Madrid från utrikesministeriet. Hon har arbetat som ledande sakkunnig i samordning gällande Euro-Medelhavssamarbetet sedan september 2015.

Före det har hon varit verksam vid ministeriet som särskild representant för bekämpandet av ebola och som ambassadör mot radikalisering, våldsam extremism och terrorism.

Tidigare har Jortikka-Laitinen tjänstgjort som ambassadör i Tunis. Vid ministeriet har hon dessutom tjänstgjort vid politiska avdelningen och som chef för enheten för internationell miljöpolitik vid utvecklingspolitiska avdelningen.

Därtill har hon tjänstgjort vid Finlands ambassader i Paris och Budapest och vid Finlands ständiga representation i Strasbourg.

Jortikka-Laitinen har också fortbildat sig vid franska förvaltningshögskolan ENA. Jortikka-Laitinen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1988.

Republikens president befullmäktigade också chefen för Finlands ambassad i Aten, ambassadör Juha Pyykkö, att representera Finland även i Albanien och chefen för Finlands ambassad i Pretoria, ambassadör Kari Alanko, att representera Finland även i Botswana och på Mauritius.

Ytterligare information: Pirjo Tulokas, personaldirektör, tfn 0295 351 413.