Nyårsdagen sorgedag

Nyårsdagen är gemensam sorgedag för Finland och Sverige, konstaterade statsminister Matti Vanhanen vid regeringens presskonferens på torsdagen. Enligt inrikesministeriets beslut sorgflaggar statens ämbetsverk och inrättningar lördagen den 1 januari kl. 8.00-16.00 och man rekommenderar även att resten av landet deltar i sorgflaggningen. Även länsstyrelsernas och försvarsministeriets traditionella nyårsmottagningar och många kommuners fyrverkerier har annullerats.

Evakueringen av finländska resenärer från Thailand har fortskridit som planerat. Tre evakueringsplan är ännu på väg och efter det torde det inte längre finnas behov av något allmänt evakueringsflyg, konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja. Under de närmaste timmarna avgår dock ett ambulansflyg för att hämta de svårast skadade. För dem som efter det fortfarande är kvar i landet anordnas enskild transport vid behov.

Enligt utrikeshandelsminister Paula Lehtomäki håller världshistoriens kanske största biståndsoperation på att inledas med anledning av störtvågskatastrofen i södra Asien, först i form av humanitärt bistånd och därefter som återuppbyggnadsbistånd.
Mera

Hjälpbehovet är störst i Indonesien och Sri Lanka. Finland har hittills beslutat bevilja två och en halv miljon euro i bistånd till Finlands Röda Kors och internationella organisationer. Finland har beredskap att öka sitt bistånd när begäran om detta inkommer. Minister Lehtomäki tackade även medborgarna och medborgarorganisationerna som flitigt har bidragit till att utöka katastrofmedlen. På detta sätt visar de vad finländarna känner och tänker i denna stund av gemensam nöd.

EU och FN spelar en central roll när det gäller biståndet. EU:s utvecklingsministrar sammanträder för att behandla frågan nästa vecka. Det är viktigt att biståndet samordnas väl, konstaterade Lehtomäki. Enligt utrikesminister Tuomioja bereds även ett gemensamt utrikesministermöte mellan EU och Asiens länder för att åtgärda katastrofens följder.

Vid presskonferensen berättades också att centralkriminalpolisen på beslut av inrikesministeriet offentliggör en förteckning över de personer som anmälts som försvunna. Många anhöriga hade bett att namnen inte skulle offentliggöras, men i allmänhetens intresse beslutade man ändå göra detta för att kunna utnyttja alla till buds stående medel för att finna de personer som fortfarande är försvunna. Inrikesministeriet betonade att man ber att listorna endast används för detta ändamål och statsminister Vanhanen vädjade framför allt till medierna om att de anhörigas intimitetsskydd skall värnas.

Hannu-Pekka Laiho från Finlands Röda Kors betonade att man i samarbetet mellan de finländska myndigheterna, företag och organisationer prioriterat hjälpen till dem som drabbats av katastrofen – både finländare och vid sidan av dem övriga människor i krisområdet. Granskningen av resultat och tillvägagångssätt är en senare fråga. Arrangerandet av ministerbesök, som krävts av vissa, skulle ha tagit tid och krafter som bättre behövs på annat håll. Bara skötseln av krisens inledande skede kommer att ta flera månader i anspråk.

Myndigheterna förbereder sig även för att transportera hem avlidna till Finland. När en begäran om hjälp med att identifiera offren inkom från de thailändska myndigheterna sände Finland en expertgrupp till Thailand. Utrikesministeriet samordnar hemtransporten av de avlidna i samarbete med polisen och övriga myndigheter. Chefen för den konsulära enheten Pekka Hyvönen berättade att ett specialplan för hemtransport kommer att sändas inom de närmaste dagarna, men att den preliminära identifieringen på plats ännu kan komma att räcka mycket länge.














Personer som försvunnit i katastrofen i Sydostasien