Utvecklingssamarbetets resultat talar för sig själv

De senaste årens utvärderingar av Finlands utvecklingssamarbete visar att man har lyckats fint på många håll.

Finland koncentrerar sig på rätt saker i utvecklingsländerna. Samarbetet är ändamålsenligt, sett till samarbetsländernas utvecklingsprogram och vår egen utvecklingspolitik. Samarbetsparterna uppskattar finländska aktörer, samarbetet är förutsägbart och öppet och svarar väl mot de lokala behoven.

Det här visar sammandrag av utvecklingsutvärderingar som har gjorts under 2013 och 2014. Utvärderingarna redde ut de starka sidorna i Finlands utvecklingspolitik, men också utmaningarna, möjligheterna och riskerna.

Allt fler flickor i Moçambique slutför hela sin skolgång. Foto: Hanna Öunap.

Utvärderingarna visar också på svaga punkter som man kan förbättra genom ingrepp i verksamheten. Finland har satt upp alltför ambitiösa mål för samarbetet och understött för små och för splittrade projekt. Små projekt har ofta begränsade effekter.

Om målsättningarna är för ambitiösa eller abstrakta är det svårt att följa upp hur de framskrider.

Utvecklingspolitik som förändras för snabbt och för radikalt kan riskera verksamhetens kontinuitet. Finland bör också förbättra sin resultatrapportering.

Framgång med undervisning och vattenförsörjning

Sektorer där Finland kan erbjuda det bästa kunnandet och erfarenheterna är undervisning, vattenförsörjning och landsbygdsutveckling. Inom vatten- och skogssektorerna har vi många lyckade exempel. Andra biståndsgivare uppskattar Finlands handlingar då det gäller att främja jämställhet och mänskliga rättigheter.

I Kosovo och Etiopien har man nått goda resultat med specialundervisning och inkluderande utbildning. Finlands utvecklingssamarbete har för sin del bidragit till stabiliteten i Etiopien genom att främja medborgarnas rätt att delta och förtroendet för förvaltningens förmåga att producera grundläggande tjänster.

Idag har människorna större möjligheter att själva förbättra sin livskvalitet och minska på fattigdomen.

 Moçambiques flickor går i skola

Utvärderingen från år 2014 visar att budgetstödet var ett effektivt och förutsägbart sätt att kanalisera stöd till Moçambique. Bäst resultat har man uppnått med grundutbildningen, som har ökat klart, och det samma gäller flickornas skolgång. Också den offentliga ekonomiförvaltningen har utvecklats.

Men fortfarande lider Moçambiques förvaltning av många brister, och det civila samhället har dåliga verksamhetsförutsättningar. Kampen mot korruptionen förutsätter att man omsätter godkända lagar i praktiken.

I utvecklingssamarbetet uppnås alltid resultaten tillsammans och det är inte alltid möjligt att skilja Finlands verksamhet från den stora helheten.

Oberoende utvärderingar är ändå viktiga när utvecklingssamarbetets resultat ska evalueras. Utvärderingarna är inte det samma som bedömarnas egna åsikter utan bygger på bevismaterial som samlas ihop av dokument, statistik, observationer och intervjuer.

Observationerna duger som bevismaterial först när flera källor uttrycker samma bedömning.

Outi Einola-Head