UNFPA:n kuvakampanjassa kuuluu vammaisten ääni

YK:n seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestön UNFPA:n, ulkoministeriön ja Väestöliiton Wanted-kuvakampanjassa ääneen pääsevät vammaiset ihmiset ympäri maailmaa. Vammaiset tytöt ja naiset ovat usein erityisessä riskissä joutua syrjityiksi.

Kuva: UNFPA:n kuvakampanja

Suomi tukee UNFPA:n työtä, jotta laadukkaita seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja olisi saatavilla globaalisti. Helsingin kaduille 10.10. alkaen levittäytyvä Wanted-kuvakampanja tuo esiin vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksia ja haasteellista asemaa kehittyvissä maissa.

Vammaisten tyttöjen ja naisten syrjintää pyritään kitkemään kehitysyhteistyössä globaalisti. UNFPA:n työn avulla myös vammaisille tytöille ja naisille tarjotaan pääsy laadukkaiden seksuaalikasvatus- ja lisääntymisterveyspalvelujen piiriin.

Irakissa UNFPA on rakentanut turvallisia ja esteettömiä nuorisotiloja

UNFPA:n työllä vammaisten tyttöjen ja naisten osallisuutta ja asemaa omissa yhteisöissään voidaan vahvistaa. 

“UNFPA tukee kolmen nuorisotilan toimintaa Pohjois-Irakisssa Ninewan maakunnassa. Vammaisille nuorille tarjotaan seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja, kuten tietoa kuukautisterveydestä ja perhesuunnittelusta. Suomen tuella yli 600 nuorta on kuluvan vuoden aikana käyttänyt nuorisotilojen palveluja”, kertoo UNFPA:n Irakin maatoimiston johtaja Rita Columbia.

Tansaniassa UNFPA järjestää nuorisoystävällisiä seksuaali-ja lisääntymisterveyspalveluja erityisesti vammaisille henkilöille vaikeasti saavutettavilla alueilla.

Vammaisten ihmisten seksuaalioikeudet esillä marraskuun seminaarissa

Vammaiset naiset ja tytöt ovat edelleen vaarassa joutua räikeiden ihmisoikeusloukkausten kohteeksi vammaisuutensa takia. Vammaisille tytöille ja naisille tehdään monissa maissa pakkosterilisaatioita, heidät pakotetaan käyttämään tahdonvastaisesti ehkäisyä tai heiltä kielletään ehkäisy- ja lisääntymisterveyspalvelut.

UNFPA:n mukaan nuorilla vammaisilla naisilla ja tytöillä on vähiten koulutusta ja heikosti tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä.  Maailmanlaajuisesti yksi kolmesta naisesta on kokenut seksuaaliväkivaltaa. Vammaisilla naisilla on suurempi riski joutua kokemaan sukupuolittunutta ja seksuaaliväkivaltaa.

Ulkoministeriö, UNFPA ja Väestöliitto järjestävät vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksia käsittelevän seminaaritilaisuuden 17.11. Helsingissä. Seminaarissa puhujavieraana on mm. UNFPA:n Irakin maatoimiston johtaja Rita Columbia.

Lue lisää