UM bjöd de politiska redaktörerna på hårt motstånd i frågesport
Tuff kamp om segern vid Helsingfors pressklubb på Runebergsdagens kväll
Utrikesministeriets lag bestod av utrikesminister Erkki Tuomioja, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki och Europaavdelningens chef Jan Store och de politiska redaktörernas lag av Kimmo Henriksson från Yles radionyheter, Nina Törnudd från FNB och Tuomo Lappalainen från Suomen Kuvalehti. Det sistnämnda laget har aldrig slagits i motsvarande frågesport och så gick det slutligen även nu. UM erbjöd emellertid de politiska redaktörerna på det hittills hårdaste motståndet. Det behövdes en tredje rond och den avgörande poängställningen 9-11 innan den spännande tävlingen var avgjord och vinnarna kunde koras. I tävlingen behandlades vitt skilda ämnesområden, från sport till USA:s presidenter och Finlandiaprisvinnare, under Reijo Salminens ledning.
Frågesporterna vid Pressklubben, som numera är belägen i järnvägsstationens övre våning, inleddes år 2001 då dåvarande statsminister Esko Ahos lag mötte de politiska redaktörerna. Därefter har de sistnämnda utmanats av den föregående regeringen, riksdagsledamöterna, regeringspartierna och arbetsmarknadsorganisationerna. De politiska redaktörerna har hittills sopat golvet med sina motståndare, ofta med en mycket klar marginal.
Från uruppförandet av Vårt Land till statyerna på Tavastbron
I början av tävlingen tog UM ledningen då man frågade om vilka sånger som sjöngs vid Runebergsstatyn vid 1905 års massdemonstration (Vårt Land och Arbetarnas marsch), men de politiska redaktörerna visste i sin tur att Vårt Lands uruppförande skedde redan på Floradagen 1848 på Långa bron på vägen till Gumtäkts äng. Därefter lyckades utrikesministeriet i frågorna om olympiska spelen, och båda lagen kom ihåg ett förvånansvärt stort antal av USA:s presidenter. UM vann den första ronden.
I den andra ronden frågades bland annat om vilken amerikansk film som baserade sig på en finsk författares verk. Båda lagen visste att det var fråga om filmen Farmer´s Daughter och boken Juurakon Hulda skriven av Hella Wuolijoki. Redaktörerna klarade sig bättre bland annat vid uppräkningen av olympiamedaljörer som ramlat omkull under sitt medaljlopp. Namnen på Tavastbrons statyer i Tammerfors kunde ingetdera laget och inte heller i vilken tidning president Kekkonen för första gången framförde sina tankar om ett kärnvapenfritt Norden. I denna rond fick båda lagen samma poäng i många frågor, men slutligen avgick de politiska redaktörerna med segern. Meningsskiljaktigheter mellan lagen och domaren föranledde frågan om Brutus roll i Shakespeares pjäs Julius Caesar, och det hjälpte inte ens att Erkki Tuomioja citerade ett långt stycke ur pjäsen på engelska.
Sandels frukost och vilka som ingick vapenvilan efter första världskriget avgjorde
I den tredje och avgörande ronden visste UM:s Lehtomäki bl.a. att Pentti Saarikoski besökt Kammarmusikfestivalen i Kuhmo under sin sista sommar och UM:s lag klarade även frågan om Eino Leinos dödsort. Båda lagen kunde förklara vad "modell Cajander" var för något och även vem som vann ett slags Europamästerskap i Hastings, dvs. Ester Toivonen. Däremot var UM ute på svag is när det gällde att nämna Finlandiaprisvinnarna eller namnen på deras verk. UM utjämnade ännu när det frågades om 1956 års presidentkandidater, men redaktörerna var bättre på att luska ut vilka riksdagsledamöter som dolde sig bakom ett antal anagram. Då redaktörerna dessutom hade bättre kunskaper om Sandels frukost i Fänrik Ståhls sägner liksom om vem som förhandlade om vapenvilan efter första världskriget var UM:s lag tvunget att erkänna de politiska redaktörerna som segrare i den jämna tävlingen