Utrikesministeriet söker kandidater till Europarådets expertgrupp mot människohandel

Utrikesministeriet ber intresserade personer att senast den 19 augusti 2016 anmäla sig som kandidater för uppdraget som medlem i Europarådets expertgrupp mot människohandel (GRETA).

Europarådets konvention om bekämpning av människohandel har i Finland trätt i kraft den 1 september 2012 (FördrS 43-44/2012).

Expertgruppen övervakar genomförandet av Europarådets konvention om bekämpning av människohandel (CETS 197). Expertgruppen består av 15 medlemmar. Partkommittén utser medlemmarna från en lista av kandidater som har ställts upp av parterna.

Den som väljs till uppdraget förutsätts ha hög moral och erkänd kompetens inom konventionens tillämpningsområde, såsom

  • bred expertis om mänskliga rättigheter, stöd och skydd för människohandelsoffer samt motarbetandet av människohandel; eller
  • arbetserfarenhet inom det område som omfattas av konvention om bekämpning av människohandel.

De som väljs förutsätts ha verifierat goda kunskaper i ett av Europarådets officiella språk (engelska och franska).

Medlemmarna i expertgruppen deltar i personlig kapacitet och ska vara självständiga och oberoende samt kunna fungera effektivt som medlemmar av gruppen.

Expertgruppen sammanträder årligen tre eller fyra gånger i Strasbourg Frankrike. Expertgruppens medlem deltar i föreberedandet av GRETA:s rapporter och slutsatser. Dessutom deltar medlemmen i expertgruppens landsbesök till fördragsstaterna.

Uppdraget blir ledigt den 1 januari 2017. Mandatperioden för en medlem i expertgruppen är fyra år och medlemmen kan återväljas en gång.

Intresserade ombeds anmäla sig skriftligen till utrikesministeriet senast fredagen den 19 augusti 2016 före tjänstetidens utgång kl. 16.15 på adressen Utrikesministeriet, Registratorskontoret, PB 176, 00023 Statsrådet. Märk kuvertet "GRETA".

Till intresseanmälan ska fogas en meritförteckning enligt förlagan på det ena av eller på båda Europarådets officiella språk samt fullständiga kontaktuppgifter.

Meritförteckning (avautuu uuteen ikkunaan)

Ytterligare upplysningar om uppdraget ger lagstiftningssekreterare Katja Kuuppelomäki, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden (OIK-40), tfn +358 295 351 175.

Euroopan neuvosto