Ulkoministeriön työtyytyväisyystulokset ovat valmistuneet

Ulkoministeriön vuoden 2018 työtyytyväisyysbarometrin tulokset ovat valmistuneet. Työtyytyväisyys on pysynyt samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. TTB-tulos oli valtion keskiarvossa. Työhyvinvoinnin keskiarvo on kouluarvosanalla kahdeksan luokkaa.

Parhaat arviot henkilöstö antoi työn sisällöstä ja vaikuttamismahdollisuuksista, työyhteisön toimintakulttuurista sekä työnantajakuvasta ja arvoista. Heikoimman arvosanan sai palkkaus. Esimiestyön vahvuutena on oikeudenmukainen kohtelu, kehittämiskohteena puolestaan töiden organisointi. 

Ulkoministeriön virkamiesjohto haluaa työtyytyväisyydessä jatkuvan parantamisen kulttuuria: johtamista on parannettava, palkkauksen epäkohtiin on vaikutettava, häirintä on kitkettävä.

Kohti häirintävapaata työpaikkaa

Kyselyssä selvitettiin laajasti epäasiallisen kohtelun ja häirinnän havaintoja ja kokemuksia. Ministeriössä kymmenesosa vastaajista (66 henkilöä) on viimeisen vuoden aikana kokenut epäasiallista käytöstä, ja edustustoissa kokemuksia on 14 prosentilla (161 henkilöä). Havaintoja on useammalla. Häirintää eli työpaikkakiusaamista on viimeisen vuoden aikana kokenut ministeriössä 13 henkilöä (1,9 %) ja edustustoissa 64 henkilöä (5,5 %). Havaintoja häirinnästä on useammalla.

Seksuaalisen häirinnän kokemukset ovat yksittäistapauksia: viimeisen vuoden aikana niitä on ollut ministeriössä kolmella henkilöllä (0,4 %) ja edustustoissa kolmella henkilöllä (0,3 %). Kuusitoista henkilöä (ministeriö: 3, ulkomaan edustusto: 13) on kokenut, ettei ilmoitusta ole lähdetty selvittämään organisaation ohjeiden mukaisesti. Esimiehelle tehdystä ilmoituksesta huolimatta häirinnän on kokenut jatkuvan 39 henkilöä (ministeriö: 7, ulkomaan edustusto: 32).

Ulkoministeriössä Helsingissä työskentelee noin 850 henkilöä ja Suomen ulkomaan edustustoissa yhteensä noin 1500 henkilöä. Suomella on yhteensä 89 suurlähetystöä tai muuta toimipaikkaa 73 maassa.

Ulkoministeri Timo Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anna-Mari Virolainen ovat joulukuussa tilanneet konsulttiyhtiö Rambollilta selvityksen häirinnästä.

Ulkopuolisella taholla varmistetaan selvityksen riippumattomuus. Selvitys valmistuu maaliskuussa. Selvityksessä haetaan konkreettisia suosituksia ulkoministeriön työyhteisötoiminnan kehittämiseksi. Tätä tarkoitusta varten kartoitetaan häirintätapausten ja epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisyä ulkoministeriössä ja työyhteisöissä sekä häirintätapausten ja epäasiallisen käytöksen esiintuomista, tapausten käsittelyn tehostamista sekä käsittelyn johdonmukaista seurantaa.