Utrikesministeriets arbetsordning ändrades

Utrikesministeriets förordning om ändring av arbetsordningen för utrikesministeriet trädde i kraft den 1 mars. Genom ändringen av arbetsordningen underställs enheten för planering och forskning statssekreteraren. Enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter överförs från avdelningen för globala frågor till politiska avdelningen. Samtidigt koncentreras de ärenden som gäller Europarådet till människorättsenheten. Som beredskapsgruppens uppgifter fastställs utöver förberedelser inför undantagsförhållanden även förberedelser med tanke på krissituationer.

Genom ändringen i arbetsordningen underställs enheten för planering och forskning statssekreteraren. I enhetens uppgifter ingår planering, analys och forskning med anknytning till ministeriets verksamhetsområde.

Reformens syfte är att stärka ministeriets planerings- och forskningsverksamhet och i allt högre grad utnyttja forskningen vid planeringen av utrikespolitiken och den strategiska diskussionen. Enheten deltar i beredningen av centrala utrikespolitiska linjer i samråd med de ansvariga avdelningarna.

Enheten har i uppgift att styra ministeriets forskningsarbete, vilket inbegriper avdelningarnas så kallade sektorforskning. Enheten bedriver dessutom egen sektorforskning och utvecklar kontakter till både inhemska och internationella forskningsinstitut och forskare. Enheten anordnar idémöten, seminarier och olika evenemang för att främja växelverkan mellan ministeriet och forskarna.

Enheten leds av planerings- och forskningschef Eija Limnell. Till enhetens personal hör dessutom utrikesministeriets långvariga specialforskare i utrikes- och säkerhetspolitik Kari Möttölä samt visstidsanställda forskare som genomför aktuella projekt. Som bäst pågår ett projekt stött av olika avdelningar som behandlar de transatlantiska relationerna. Professor Burckhardt Auffermans och forskare Taina Järvinens rapport "Transatlantic Relations and Global Governance" publiceras senare i år.

Mänskliga rättigheter till politiska avdelningen

Enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter överförs från avdelningen för globala frågor till politiska avdelningen. Samtidigt koncentreras frågorna gällande Europarådet till denna enhet.

I ändringen av arbetsordningen preciseras även namnen på politiska avdelningens enheter: den nuvarande enheten för Europakorrespondenten blir enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. På motsvarande sätt förkortas namnet på enheten för OSSE, Europarådet samt civil krishantering till enheten för krishantering.

I politiska avdelningens uppgifter har även som en särskild punkt införts samordningen av åtgärder mot terrorism, som redan 2001 etablerades som en av avdelningens uppgifter. Denna uppgift har senast skötts inom enheten för planering och forskning.

Förberedelser med tanke på krissituationer blir en av beredskapsgruppens uppgifter

Som beredskapsgruppens uppgifter fastställs utöver förberedelser inför undantagsförhållanden även förberedelser med tanke på krissituationer. Som beredskapsgruppens ordförande och utrikesförvaltningens beredskapschef fungerar liksom tidigare statssekreteraren eller någon annan tjänsteman som har förordnats att sköta uppgiften.

I denna paragraf konstateras att säkerhetschefen fungerar som beredskapsgruppens sekreterare. Beredskapsgruppens närmare uppgifter, sammansättning och vice ordförande, som är
ställföreträdande beredskapschef, bestäms i det beslut genom vilket gruppen tillsätts. Tillsättningsbeslutet fattas av ministern med stöd av den allmänna befogenheten i 15 § 1 mom. i lagen om statsrådet (175/2003).

I beredskapsgruppen ingår liksom tidigare chefen för enheten för konsulära ärenden vid rättsavdelningen samt representanter från samtliga avdelningar. Till beredskapsgruppen kan i tillsättningsbeslutet även utses andra tjänstemän, såsom en expert på lägesbedömning. Beredskapsgruppen sammanträder på det sätt som fastställs av ordföranden.