Utrikesministeriet planerar konsulära team

Utrikesministeriet har för avsikt att inrätta konsulära snabbinsatsgrupper, säger konsulära enhetens chef Pekka Hyvönen, som på torsdagen representerade utrikesministeriet vid den internationella resemässan Matka 2005 i Helsingfors mässcentrum.

Små team på tre-fyra personer kunde efter en katastrof i utlandet snabbt sändas från Finland till katastrofområdet för att bistå den lokala ambassaden. Teamen skulle ha i uppgift att göra en lägesanalys och inleda biståndsarbetet.

”Den främsta utgångspunkten är att personerna i dessa kommandon skall vara konsuler från utrikesministeriet. Teamen skall vid behov kunna breddas med andra sakkunniga inom räddnings- och hälsovårdsbranscherna”, sade chefen för utrikesministeriets enhet för konsulära ärenden Pekka Hyvönen till FNB på torsdagen.

Enligt Hyvönen skall konsulskommandot snabbt komma till platsen och vid behov stanna där, göra en lägesanalys och rapportera om vilken sorts hjälp som behövs. De här konsulära snabbinsatsgrupperna skall lyda under utrikesministeriets beredskapsorganisation.

”Konsulsstyrkorna borde enligt vår mening upprättas så snart som möjligt. Personerna inom dem skall sköta uppgifterna inom gruppen vid sidan om sin ordinarie tjänst och sannolikt på frivillig basis”, ansåg Hyvönen.





Representationer enligt turistströmmarna?

Dimensioneringen av representationsnätet kommer säkert att tas upp för granskning, konstaterade Hyvönen vid utrikesministeriets infotillfälle. Det finns berömvärt med representationer, generalkonsulat och honorärkonsuler i de europeiska målen för massturism, men till exempel i Karibien och Latinamerika är det glest mellan representationerna. Varje år reser 11 000 finländska turister till Brasiliens badstränder, medan ambassaden finns i inlandet, tre timmars flygresa därifrån.

Det konsulära samarbetet med EU har varit till hjälp i situationer där Finland inte har en egen representation i landet. Till exempel i Kuba har utrikesministeriet samarbetat med Tyskland, medan fransmännen har hjälp Finland i Djibouti. Ett EU-land är skyldigt att hjälpa andra EU-länders medborgare som reser i ett land utanför EU.

Utrikesministeriets mål är att förebygga problem, vilket man bland annat försöker uppnå genom att publicera meddelanden om resesäkerheten i omkring 150 länder. Rörelsefriheten är en grundläggande rättighet för medborgarna, betonade Hyvönen, men det är utrikesministeriets uppgift att på förhand underrätta om eventuella risker och faror.

Enligt konsulära enhetens uppgifter utsätts över tusen finländare för brott i utlandet varje år. Omkring trehundra personer avlider och hundratals insjuknar.

Utrikesministeriets mässavdelning har nummer 6n39. Vid avdelningen finns även en fotoutställning som berättar om evakueringen av Thailandsresenärer under veckan efter julen. UM bereder snabbinsatsgrupper med tanke på katastrofer









Ersättning av samtal till kristelefonerna efter Asienkatastrofen

Utrikesministeriets resemeddelanden

Resemeddelanden som mobiltjänst