Ulkoministeriö näkyy ja kuuluu Maailma kylässä -festivaaleilla

Ulkoministeriö näkyy ja kuuluu Maailma kylässä -festivaaleilla

Improvisaatiota, tietovisaa ja teltallinen tuloksia – ulkoministeriö johdattaa kestävän kehityksen teemoihin Maailma kylässä -festivaaleilla. Tapahtuma levittäytyy Helsingissä lauantaina ja sunnuntaina 26.–27. toukokuuta Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille.

Ulkoministeriö on esillä festivaaleilla erityisesti Rautatientorilla. Ulkoministeriön teltassa kävijät voivat tutustua Suomen kehitysyhteistyöhön ja sen tuloksiin sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Maailma kylässä -tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 80 000 kävijää. Kuva: Hanna Päivärinta/UM
Maailma kylässä -tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 80 000 kävijää. Kuva: Hanna Päivärinta/UM

Tuttuun tapaan teltassa on myös tarjolla kysely, jolla yleisö voi testata tietojaan kehitysyhteistyöstä ja Agenda 2030 -tavoitteista. Kyselyyn osallistujat saavat ilmastoaiheisen kangaskassin.

Miten Agenda 2030 -tavoitteista tulee totta?

Lauantaina ulkoministeriö järjestää Rautatientorilla, Mekong-lavalla, klo 13–13.40 paneelikeskustelun aiheesta Miten Agenda 2030 -tavoitteet saavutetaan? Ohjelmassa pohditaan mitä yritykset, kansalaisyhteiskunta ja yksittäiset ihmiset voivat tehdä, jotta kestävän kehityksen tavoitteet saavutetaan vuoteen 2030 mennessä.

Keskusteluun johdattelee improvisaatioryhmä Laika. Näyttelijät Tytti Junna ja Jere Kolehmainen heittäytyvät teemaan kysymyksellä: Miten elää ahdistumatta, kun maapallon tilasta tulvii tietoa ja omat valinnat alkavat tuntua vääriltä?

Lavalla keskustelemassa ovat SPR:n kansainvälisten ohjelmien päällikkö Toni Jokinen, Perunamestarit Oy:n toimitusjohtaja Eero Pisilä ja Diakonia ammattikorkeakoulun lehtori Sami Kivelä. Ulkoministeriötä keskustelussa edustaa kehityspolitiikan tasa-arvoneuvonantaja Eeva-Maria Mikkonen-Jeanneret. Lisäksi mukana on ulkoministeriön entinen ympäristöneuvonantaja Matti Nummelin. Paneelin juontaa ulkoministeriön tiedottaja Eija Palosuo.

Onko tietoa? Poliitikonalut Agenda 2030 -tietovisassa

Sunnuntaina ulkoministeriön ohjelmassa Mekong-lavalla klo 13–13.35 kilpaillaan tietämyksestä kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyen.

Onko tietoa? -tietovisassa toisistaan ottavat mittaa hallituspuolueiden ja suurimpien oppositiopuolueiden nuorisojärjestöistä kootut joukkueet ja ulkoministeriön kansainvälisten asioiden valmennuskurssi Kavaku. Myös yleisölle annetaan tehtäviä.

Hallituspuolueiden nuorisojärjestöjen joukkueeseen kuuluu Keskustanuorten, Kokoomusnuorten ja Siniset nuoret ry:n edustajat. Oppositiossa olevien puolueiden nuorisojärjestöjen joukkueessa on edustus Vihreistä nuorista, Demarinuorista ja PS-nuorista.

Visailun juontaa TV:stä tuttu, Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi.

Tänä keväänä festivaalin pääteemana on YK:n kestävän kehityksen ohjelma Agenda 2030 ja alueellisena painotuksena Afrikka. Tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 80 000 kävijää.

Maailma kylässä on kulttuurifestivaali, jonka järjestää kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestö Kepa ry. Ulkoministeriö on yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista. Se rahoittaa Kepan toimintaa kehitysyhteistyömäärärahoista.

Hanna Päivärinta

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.