Finland vill ha avtal om vapenhandeln

Helsingfors, 15.2. (FNB)

Utrikesministeriet för tillsammans med medborgarorganisationerna en kampanj för ett internationellt avtal om handel med små vapen. Meningen är att bekämpa illegal vapenhandel. De finländska organisationerna bakom kampanjen Control Arms öppnade en finsk webbsajt om vapenexport, exportövervakning och relaterade människorättsfrågor på tisdagen.

Det tillverkas, köps, säljs och förmedlas hundratals miljoner vapen om året världen runt. Det är främst civilbefolkningen som lider av beväpnat våld. Mest lidande förorsakar våldet i u-länderna. Därför borde regeringarna i alla länder som deltar i vapenhandeln övervaka den för att vapnen inte ska hamna i fel händer. Målet för kampanjen är ett internationellt bindande avtal om vapenexport för att begränsa de allvarliga problem vapenhandeln förorsakar på olika håll i världen.

Att åstadkomma ett sådant avtal är dock ingen lätt uppgift. Chefen för utrikesministeriets enhet för vapenexport Laura Kansikas-Debraise säger att avtalet inte skulle ha någon betydelse om man inte får de stora vapenproducerande länderna att ansluta sig.

USA, Ryssland och Kina har inte direkt motsatt sig ett avtal, men de är inte heller särskilt intresserade. Också flera EU-länder förhåller sig skeptiskt till projektet.

Projektet drogs i gång av de ledande människorätts-, bistånds- och vapenkontrollsorganisationerna hösten 2003. I Finland kontaktade organisationerna utrikesminister Erkki Tuomioja, som förhöll sig positivt till saken.

Finland har lobbat aktivt för ett avtal på inofficiell nivå. Enligt Kansikas-Debraise måste projektet få tillräckligt med understöd innan man kan ta fram saken officiellt.

Medborgarorganisationerna hoppas att man ska kunna nå enighet om avtalet redan nästa år på FN:s småvapenkonferens. Kansikas-Debraise är inte lika hoppfull. Hon tycker det är bra om man ens kommer överens om några principer.

I Finland deltar Amnestys finska sektion, Förbundet för mänskliga rättigheter, medborgarorganisationernas nätverk för förebyggandet av konflikter, Finlands Helsingforskommitté, Finlands Fredsförbund, Fredskämparna och Förbundet de Hundras Kommitté. Mer information om kampanjen finns på webbadressen www.controlarms.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) eller www.controlarms.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).