Utrikesministeriet delar ut undervisningsmaterial på Educa-mässan

Educa-mässan för utbildningsområdet ordnas i Helsingfors mässcentrum fredagen den 29 och lördagen den 30 januari. I utrikesministeriets monter 6a79 hittar du aktuell information om EU, om Finlands utvecklingssamarbete och de nya globala målen för hållbar utveckling.

Europainformationen och enheten för utvecklingsinformation presenterar sina nyaste material för lärare. Genom en enkät vill vi fästa särskild uppmärksamhet vid hur skolorna kan använda vårt material.

År 2015 besökte 14 000 personer Educa-mässan i Helsingfors mässcentrum. Foto: Hanna Päivärinta

Europainformationen erbjuder både klassiker och nyheter

Europainformationen deltar i mässan både med sina klassiska alster och med några nyheter. Till de bekanta materialen hör Europakartan, som kommit ut i en nyutgåva 2016, bokmärken med EU:s medlemsländer på finska och svenska och såklart den förnyade boken EU-basfakta, på finska EU-perusteos.

Den huvudsakliga målgruppen för mässan är lärare vid olika typer av skolor. De får förhoppningsvis med sig den nya 24-sidiga broschyren EU i korthet, på finska EU lyhyesti. Till den färska broschyren hör fyra videor som man hittar på Europainformationens YouTube-sida. Videorna är 3–10 minuter långa och är tänkta att användas just i undervisningen.

De är riktade till ungdomar och behandlar aktuella ämnen som migration och flyktingskap, Erasmus-utbyte, digitalisering och civilsamhällets påverkan inom EU. Alla videor är textade till svenska och filmen om migrationen även till engelska.

Finland håller på att förbereda sig inför sitt ordförandeskap i Arktiska rådet som inleds 2017. Lärare kan också behandla aktuella frågor som rör den arktiska regionen och klimatförändringen i sin undervisning.

Det finns två videor som introducerar eleverna till Arktis förhållanden och stämning: Att undersöka snön och Sökandet efter den arktiska formen, som handlar om ett företag grundat av två snowboardkompisar. Företaget som verkar i Rovaniemi tillverkar ekologiska brädor utan bindningar. Också de här videorna är textade till finska och engelska.

Boken Arktiska variationer, som kommer ut på finska, svenska, engelska och samiska till bokmässan i Helsingfors i oktober, kan också användas i undervisningen.

I Europainformationens monter delar vi ut en enkät till lärare om att använda videor i undervisningen. Bland dem som svarar lottar vi ut ett pris. Om du inte hinner komma till mässan kan du beställa alla Europainformationens publikationer gratis på vår webbplats europainformationen.fi.

Fokus på de nya globala målen för hållbar utveckling

Utvecklingskommunikationen presenterar undervisningsmaterialet Världen 2030 som blev färdigt på hösten och riktar sig till högstadier och gymnasier. Materialet presenterar Finlands utvecklingssamarbete och globala utmaningar på finska och svenska. Det ingår en cirkulerande utställning, webbplatsen Världen2030 och uppgifter till stöd för undervisningen.

Materialet kan användas i flera olika ämnen när man behandlar frågor som rör till exempel framtiden, hållbar utveckling eller aktivt medborgarskap. Materialet introducerar de här temana genom två länder, Kenya och Vietnam, och två ungdomar som bor där, Naomi och Dai.

I utrikesministeriets monter finns också information om de nya globala målen för hållbar utveckling som FN:s medlemsstater enades om i september. Agenda 2030 och de globala målen styr arbetet för hållbar utveckling fram till 2030 överallt i världen – även i Finland.

Utrikesministeriet har deltagit i Educa-mässan redan i över tio år. Förra året deltog över 14 000 personer i mässan för utbildningsområdet.

koulutus