Utrikesminister Tuomioja besökte Israel och Palestinska området

Fredsprocessen i Mellanöstern är inne i en viktig fas när parterna granskar möjligheterna att återuppta fredsförhandlingarna. Under sitt besök framförde utrikesminister Tuomioja Finlands och EU:s ståndpunkt att det är ytterst viktigt och brådskande att fortsätta förhandlingarna.

Utrikesminister Erkki Tuomioja besökte Israel och Palestinska området den 19–22 maj. Han träffade ledningen för Israel och för den palestinska myndigheten och diskuterade läget i Mellanösterns fredsprocess, den regionala situationen och Finlands bilaterala relationer.

Krisen i Syrien togs upp och alla delade oron över hur konflikten påverkar stabiliteten i hela regionen.
Finlands bilaterala relationer till Israel och den palestinska myndigheten konstaterades vara goda.

Finland och Palestina positiva till utbildning

Utrikesminister Tuomioja besökte Gaza där han utnämndes till hedersdoktor i internationell humanitär rätt vid University of Palestine. University of Palestine grundades 2005 och är ett privat och obundet universitet i Gaza.

”I den finska statens utveckling har vårt skolsystem varit en avgörande faktor. Nu är det känt som ett av världens bästa. Finland och Palestina delar ett välförtjänt anseende som samhällen som förhåller sig positivt till utbildning. Palestiniernas prestationer är ännu mera imponerande med tanke på de svåra omständigheterna. Jag är övertygad om att en god utbildning gör det möjligt för människor att delta i gemensamt beslutsfattande på ett konstruktivt sätt”, sade Tuomioja i sitt tal vid universitetet.

FN:s flyktingorganisation UNRWA var värd för Tuomiojas besök i Gaza och under besöket tillkännagavs tilläggsfinansiering på 1,5 miljoner euro från Finland till UNRWA.

Försök att lösa Mellanösterns problem

Under sitt besök deltog Tuomioja i ett seminarium om det så kallade Genèveinitiativet, ett förslag till fredsavtal från år 2003. Under seminariet diskuterades både sakfrågor rörande konflikten och de allmänna förutsättningarna för att lösa den.
I Israel träffade minister Tuomioja president Shimon Peres, premiärminister Benjamin Netanyahu, ministern för internationella relationer Yuval Steinitz, justitieminister Tzipi Livni, vice utrikesminister Zeev Elkni och ledaren för Arbetarpartiet Shelly Yachimovich.

Tuomioja träffade också den palestinska myndighetens president Mahmud Abbas och utrikesminister Riad Malki.

Utrikesminister Tuomioja besökte Israel och Palestinska området Minister Tuomioja och Israels president Shimon Perez. Foto: Government Press Office / Israel
Utrikesminister Tuomioja besökte Israel och Palestinska området Den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas och minister Tuomioja. Foto: Palestine News & Information Agency WAFA