Utrikesminister Tuomioja efterlyser flera finländska turister till Sri Lanka

Sri Lanka återhämtar sig, skriver utrikesminister Erkki Tuomioja efter sitt besök i den av flodvågskatastrofen hårt drabbade östaten, och uppmanar finländarna att återvända till paradisön på semester. Tuomioja besökte Sri Lanka senaste veckoslut. Så här skriver Tuomioja:

Sri Lanka/Foto: Sri Lankas nationella turistverk Vid sidan av Indonesien är Sri Lanka det land som drabbades värst av flodvågorna. Över 30 000 människor har avlidit, och siffran kommer eventuellt att stiga till närmare 40 000 då man blir tvungen att ge upp hoppet att hitta ytterligare överlevande. Hundratusentals personer som överlevde flodvågen bor fortfarande i tältbyar efter att ha förlorat sin bostad, sin utkomst och ofta även sina egna. Turismen befinner sig i kris och fiskerinäringen är så gott som helt förstörd.

Sri Lanka har dock en möjlighet att till och med relativt snabbt återhämta sig. Landets ekonomiska tillväxt under de senaste åren har varit snabb och utbildningsväsendet och hälsovården omfattar hela befolkningen och håller hög klass. Viktigt är att det återuppbyggnadsbistånd som lovats Sri Lanka även omsätts fullt ut i praktiken och att biståndet även når dem som är i störst behov av det. Landets ekonomiska återhämtning främjas även av att landets skulder efterskänks och att det för landets textilexport viktiga multifiberavtalet fortsätts.

Man lyckades få ett slut på Sri Lankas blodiga inbördeskrig genom den vapenvila som ingicks 2002, men det finns ännu inget hopp om ett permanent fredsavtal. På gräsrotsnivå har flodvågen fört parterna närmare varandra, men av detta kan man tyvärr ännu inte dra den slutsatsen att fientligheterna permanent skulle ha avslutats.

Relationerna mellan Finland och Sri Lanka har varit goda, om än något tunna. Vårt deltagande i den Monitoring Mission som leds av Norge och som övervakar fredsavtalet kommer att närma våra länder till varandra ytterligare. Det är att vänta och även önskvärt att även de finländska turisterna snart återvänder till sandstränderna i Sri Lanka, som inte utan orsak kallas en paradisö.

Tuomiojas skrivelse publiceras även på hans hemsida www.tuomioja.org(Linkki toiselle web-sivustolle.)









Sri Lankas turistsidor(Linkki toiselle web-sivustolle.)