Ulkoministeri Tuomioja toivoo, ettei pohjoismainen avoimuus kärsisi

"Täytyy toivoa niin Ruotsin kuin meidän kaikkien kannalta, että rikos selvitetään, olivatpa motiivit mitkä tahansa", totesi ulkoministeri Erkki Tuomioja hyvän ystävänsä Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin murhasta tiedotustilaisuudessa eduskunnassa torstaina. Tuomioja toivoi, ettei pohjoismainen avoimuus kärsisi tapauksen johdosta. Pohjolassa poliitikot ja kansalaiset ovat voineet kohdata avoimemmin kuin muualla.

Turvallisuustoimien ja ilmapiirin kiristyminen olisi kaikkia niitä periaatteita vastaan, joiden puolesta Anna Lindh on elämänsä työskennellyt, eli väkivallan vastustaminen, ihmisoikeuksien puolustaminen ja oikeudenmukaisuuden toteuttaminen, sanoi Tuomioja.

"Anna Lindh oli hyvin arvostettu ja pidetty. Hänen kuolemansa myötä menetimme jotain korvaamatonta. En olisi hämmästynyt, vaikka hänestä olisi vielä tullut Ruotsin pääministeri", luonnehti Tuomioja ja totesi ulkoministerien kesken vallinneen sellainen ystävyys, jota "tässä työssä" harvoin syntyy. Ministerit olivat paitsi perhetuttuja, myös soittelivat toisilleen lähes viikottain.

"Toivon, että Anna Lindhin elämätyö jatkuu samoin kuin hyvä yhteistyö hänen seuraajansa kanssa", sanoi Tuomioja ja luonnehti Ruotsin ja Suomen tämänhetkisiä ulko- ja turvallisuuspoliittisia näkemyksiä läheisemmiksi kuin koskaan.

Hallituksen kokouksessa torstaina ei käsitelty ministerien turvallisuuteen liittyvien järjestelyjen tiukentamista, eikä Tuomioja ollut huolissaan omasta turvallisuudestaan. "Aion edelleen käydä lenkillä ilman turvamiestä", totesi Tuomioja. Tuomioja ei ulkoministerinä ole kokenut henkilöönsä kohdistuvaa uhkaa, joskin vaalitilaisuudessa on joskus esiintynyt vihamielisyyttä.Ruotsi