Utrikesminister Tuomioja: EU får ingen sluten försvarskärna


Luxemburg, 13. 10. (FNB) Europeiska unionen kommer inte att få en sluten försvarskärna, säger utrikesminister Erkki Tuomioja (sdp). Enligt Tuomioja kom det fram vid regeringskonferensen i Luxemburg som diskuterade utvecklingen av försvaret.

"Medlemsländerna vill inte ha ett strukturellt samarbete i sluten form. Det blev mycket klart", sade Tuomioja sent på måndagskvällen till FNB.

Medlemsländernas slutliga inställning till säkerhetsgarantier i likhet med militäralliansen Nato går det enligt Tuomioja inte ännu att sluta sig till utifrån diskussionen.

I framtidskonventets textutkast föreslås ett strukturellt samarbete inom försvaret, vilket har lett till farhågor om ett slutet försvar. Detta kommer inte att godkännas i oförändrad form, bedömer utrikesministern. Också den franske kommissionären Michel Barnier som ledde försvarsarbetsgruppen i konventet medgav detta, sade Tuomioja.

Enligt Tuomioja var språkbruket i diskussionen tidvis mycket färggrant, men han ville inte gå in på de olika inläggen i debatten. Finland har varit bekymrat över att en del av medlemsländerna skall bilda en försvarskärna och i fortsättningen fatta beslut om samarbetet utan att konsultera alla EU-länder.
Rådet förbereder Europeiska unionens råd i Bryssel och toppmötet EU-Ryssland

Slutsatser angående allmänna frågor (på engelska)

Slutsatser angående yttre förbindelser (på engelska)

EU