Utrikesminister Tuomioja deltog i utrikesministermöte för tolv länder i Gdansk

Utrikesminister Erkki Tuomioja har deltagit i ett gemensamt utrikesministermöte för de nordiska och baltiska länderna och Visegradgruppen i Gdansks gamla stad den 20 februari.

Utrikesminister Erkki Tuomioja och Ungerns vice utrikesminister Zsolt Németh. I förgrunden Norges utrikesminister Espen BarthEide. Foto: Vesa Häkkinen Utrikesminister Erkki Tuomioja och Ungerns vice utrikesminister Zsolt Németh. I förgrunden Norges utrikesminister Espen Barth Eide. Foto: Vesa Häkkinen

Mötets främsta mål var att diskutera en gemensam linje när det gäller partnerländerna i EU:s östliga partnerskap, i första hand Ukraina, Moldova och Georgien. Under diskussionen påminde Tuomioja om EU:s politik för den nordliga dimensionen som uppstod på initiativ av Finland. De goda erfarenheterna från den nordliga dimensionen kunde också tillämpas på det östliga partnerskapet, för att få parterna att delta aktivt i samarbetet.

Utrikesministrarna diskuterade också möjligheter att intensifiera säkerhets- och försvarssamarbetet och olika riktningar för EU:s energi- och trafikpolitik.

I Visegradgruppen ingår Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern. I det nordisk-baltiska samarbetet deltar Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen. Det nordisk-baltiska samarbetet inleddes 1991, samma år som Visegradgruppen grundades.

Utrikesministrarnas möte var det första i sitt slag. Följande möte planeras att hållas i Estland.