Ulkoministeri Tuomioja: Olemme kaikki samassa veneessä


Terrori-iskut korostavat monenkeskisen yhteistyön merkitystä, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja saapuessaan keskiviikkona Brysseliin EU:n ulkoministerien hätäkokoukseen, jonka puheenjohtajamaa Belgia kutsui koolle Yhdysvaltain tiistaisten terrori-iskujen takia.

"Olemme kaikki samassa veneessä, isku olisi voinut kohdistua mihin tahansa EU-maahan", sanoi Tuomioja.

Harras toiveeni on, että kansainvälinen yhteisö voisi muuttaa järkytyksensä mahdollisimman laajaksi yhteisrintamaksi väkivaltaa vastaan ja sitoutuisi rauhanpyrkimyksiin eri konflikteissa, totesi Tuomioja, jonka mukaan kokouksen tarkoituksena on ilmaista EU-maiden solidaarisuutta Yhdysvalloille ja terrori-iskujen uhreille.

EU on valmis antamaan myös konkreettista apua, esimerkiksi asiantuntija-apua. Terrorismin vastaista yhteistyötä tullaan myös tehostamaan, mutta siitä sovitaan tarkemmin EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksessa, joka on määrä pitää kahden viikon kuluttua.

Suomi on valmis tarjoamaan erilaista pelastus- ja hätäapua, mikäli Yhdysvalloilta tulee pyyntö. Ainakin Suomen Punainen Risti on jo ilmaissut valmiutensa toimittaa verta. Viranomaiset ovat myös varautuneet auttamaan tutkimuksissa.

Tuomioja ei ennen kokousta halunnut ennakoida, millaiseen kantaan EU:n ulkoministerit päätyvät. Sen sijaan hän korosti sitä, että terroritekoihin suoraan tai epäsuoraan syyllistyneet on saatava kansainvälisen oikeusjärjestyksen mukaiseen vastuuseen.


EU