Ulkoministeri Tuomioja moskovalaisradion haastattelussa: Suomi tehnyt paljon työtä EU-Venäjä-suhteiden edistämiseksi


Ulkoministeri Erkki Tuomioja oli kutsuttu perjantaina 7. tammikuuta arvostetun moskovalaisen radioaseman Eho Moskvyn suoraan lähetykseen. Puolen tunnin haastattelussa käsiteltiin muun muassa EU-Venäjä-suhteita, pohjoista ulottuvuutta ja venäläisten lisääntynyttä matkailua Suomeen.

Ulkoministeri totesi Suomen tehneen paljon työtä EU-Venäjä-suhteiden edistämiseksi. EU:lla on muun muassa yhtenäinen Venäjä-strategia ja pohjoisen ulottuvuuden toista toimintaohjelmaa työstetään parhaillaan. Kysymyksiin pohjoisen ulottuvuuden konkretiasta ministeri vastasi, että Suomi ja Venäjä toivovat ehkä molemmat ohjelmaan lisää konkretiaa. Mutta jo tällä hetkellä parannetaan liikenneyhteyksiä ja infrastruktuuria esimerkiksi maiden välisellä rajalla. Yhteistyötä tehdään myös sosiaali- ja terveyssektorilla.

Toimittajaa kiinnosti rajan toimivuus - mikä siellä on ongelmana? Rajalla ilmeneviin ongelmiin on ministerin mielestä pääsyynä byrokratia, jota kyllä voitaisiin yksinkertaistaa, jos siihen löytyy poliittista tahtoa. Kun pääministerit tai presidentit tapaavat, rajalla kaikki sujuu vähän aikaa hyvin. Toimittaja pyysi ulkoministeriä tuomaan korkeat poliittiset johtajat rajalle usemminkin.

Kysymykseen viisumivapaudesta Venäjän ja Schengen-alueen välillä ministeri totesi, että se on varmasti mahdollinen joskus. Siihen on kuitenkin vielä niin pitkä aika, että on syytä keskittyä olemassaolevan järjestelmän kehittämiseen joustavammaksi. Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi monivuotiset monikertaviisumit.

Toimittajan kysymykseen siitä, miten venäläiset käyttäytyvät Suomessa, aiheuttavatko he ongelmia, ulkoministeri vastasi, että joitakin ongelmia on liikenteessä ilmennyt. Suomalaiset suhtautuvat liikennesääntöihin hieman eri tavalla. Jatkokysymykseen mahdollisesta juopottelusta ja hulinoinnista ministeri vastasi, ettei hänen ymmärtääkseen ole ilmennyt mitään sellaista, mistä suomalaisilla olisi varaa valittaa - kun eivät kaikki suomalaisetkaan käyttäydy täydellisesti. Vastaus nauratti toimittajaa kovasti.

Kuuntelijakysymyksissä haluttiin tietää, aiheuttaako venäläismiehen
hiljattainen ammuskelu Lappeenrannassa viisumiongelmia. Ministeri ennusti viisumiongelmia vain kyseiselle ampujalle.Venäjä
pohjoinen ulottuvuus
rajanylityspaikat