Utrikesminister Tuomioja: Åter hopp om fredsprocessen i Mellanöstern.

Fredsprocessen i Mellanöstern står efter många svårigheter åter inför en stund av hopp och möjligheter, som man bör utnyttja och som Finland och EU ger sitt fulla stöd, sade utrikesminister Erkki Tuomioja i Helsingfors tisdagen den 22 juni. Tuomioja betonade det internationella samfundets och i synnerhet den av EU, Förenta staterna, FN och Ryssland bildade s.k. kvartettens roll för att stödja fredsprocessen. Tuomioja och den palestinska administrationens utrikesminister Nabil Shaath höll en gemensam presskonferens i samband med Shaaths besök i Finland.

Utrikesminister Erkki Tuomioja berättade att att de under sina diskussioner utöver läget i Mellanöstern också dryftat de bilaterala relationerna mellan Finland och den palestinska administrationen.

Den palestinska administrationens utrikesminister Nabil Shaath såg också hoppfulla tecken i fredsprocessen i Mellanöstern. Shaath betonade vikten av det internationella samfundets stöd för de israeliska styrkornas bortdragande från Gaza och norra delen av Västbanken samt för en ny aktivering av vägkartan. Shaath sade vidare att det internationella samfundets och i synnerhet Egyptens roll är viktig också för att uppnå samförstånd och stabilitet bland palestinierna. Detta skulle möjliggöra en ömsesidig vapenvila och ett bortdragande av de israeliska styrkorna från Gaza och norra delen av Västbanken.

För att stabilisera situationen hälsade Shaath också den s.k. kvartettens monitortrupper välkomna till området. Han nämnde också Världsbankens fond som syftar till att stödja uppbyggnaden i Gaza. Dessa tillsammans gör det möjligt att finna en lösning för att få ett slut på våldet mellan Israel och palestinierna, fortsatte Shaath. Men det finns också många hinder på vägen till fred. Ett av dem är att bygga en skyddmur som är högre än Berlinmuren kring hela Betlehems stad, nämnde Shaath.

Utrikesminister Shaath betonade vikten av ett demokratiskt anordnat val inom de palestinska områdena. Han sade att alla de palestinska grupperingarna önskar deltaga i valet och ansåg valet vara ett utmärkt medel för att mäta de olika grupperingarnas popularitet och politiska tyngd.

RealVideo-inspelningen av ministrarnas presskonferens: