Utrikesminister Tuomioja sammanbinder försvarsanslagen och utvecklingshjälpen

Utrikesminister Erkki Tuomioja anser det inte vara möjligt att höja försvarsanslagen utan att man även höjer utvecklingsbiståndet. "En höjning av försvarsanslagen kan inte ske utan att man även tar upp frågan om utvecklingsbiståndet. Jag anser det vara mycket viktigt att ett beslut om en klar förhöjning av försvarsanslagen följes av en politisk lösning som bådar en klar ökning av utvecklingsbiståndet", sade Tuomioja på sin presskonferens tisdagen den 29 maj.

Försvarsanlagen finns med i den säkerhetspolitiska redogörelse som utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet behandlar igen på fredag. Tuomioja anser att man bör utveckla beredandet av försvarsredogörelserna. Han tycker inte man skall återgå till de parlamentariska försvarskommitterna. Däremot kunde riksdagen och även oppositionen ges större möjligheter att delta.

Utrikesministeriet arbetar på två nya redogörelser, den första om administrationen och den andra om globaliseringen. Det blir en mycket koncentrerad redogörelse om globaliseringen, och Tuomioja ser inga problem i beredningsarbetet.

Tuomioja har nyligen återvänt från EU- och de asiatiska ländernas utrikesministermöte. Utvecklingen av en öppen dialog är viktig. Ministrarna diskuterade en hel del om att öka deltagarantalet eftersom de asiatiska länderna ville ha med alla asiatiska Asean-länder. Det fanns dock meningsskiljaktigheter mellan europeer och asiater om t.ex. Myanmar och Cambodja kunde anses lämpliga och demorkatiska nog.

Utrikesministern kommer under en nära framtid att delta i Natos och EU-ländernas utrikesministermöte i Budapest. Det är mötet som föregår det egentliga Nato-utrikesministermötet. Han skall också besöka S:t Petersburg för att titta på det finländska generalkonsulatets byggnadsprojekt. Generalkonsulatet i S:t Petersburg är Finlands näststörsta beskickning utomlands - och det mest lönsamma, tillade Tuomioja, p.g.a. inkomsterna från beviljade visa.

I juli besöker Tuomioja kanada- och amerikafinländarnas sommarrfest i Philadelphia, bekantar sig som representant för det arktiska rådets ordförandeland med de kanadensiska inuiternas självstyre samt träffar Förenta staternas utrikesminister Colin Powell i Washington.









puolustuspolitiikka