Ulkoministeri Tuomioja: Kestävä kehitys edellyttää köyhyyden poistamista

”Köyhyys ei ole yksinomaan köyhien maiden kysymys, vaan se on maailmanlaajuinen kestävän kehityksen este”, ministeri Erkki Tuomioja selitti Johannesburgissa hyväksyttyä kestävän kehityksen toimintasuunnitelmaa seminaarissa, jossa pohdittiin suomalaisten tapoja toteuttaa suunnitelmaa.

”Myöskään meidän tuotanto- ja kulutustapamme eivät ole yksinomaan oma asiamme, sillä niillä on todistettavasti yhteyksiä kehitysmaiden köyhyyteen, ympäristöön sekä sosiaalisiin ja yhteiskunnallisin ongelmiin”, ministeri jatkoi.

Toimintasuunnitelman perusajatuksena onkin, ettei ympäristökysymyksiä voida ratkaista puuttumatta kansainvälisesti myös sosiaalisiin ja taloudellisiin kysymyksiin.

Kansalllinen ja kansainvälinen etu yhdistyvät kestävässä kehityksessä

”Ympäristösektori on tehnyt suuren palveluksen, kun se on liittänyt kansallisen ja kansainvälisen edun sekä luonnon kestävän kehityksen ja muut kehityskysymykset toisiinsa”, painotti alivaltiosihteeri Pertti Majanen ulkoministeriöstä

Jo pitkään on ollut selvää, ettei maailmanlaajuisia ympäristöongelmia voida vähentää tai estää toimimalla pelkästään kansallisesti. Kestävään kehitykseen tähtäävää kansainvälistä yhteistyötä onkin harjoitettu Tukholmassa vuonna 1972 pidetystä ympäristökokouksesta lähtien.

Rio de Janeirossa vuonna 1992 pidetyn ympäristö- ja kehityskonferenssin jälkeen seuraava tärkeä kokous pidettiin elo-syyskuun vaihteessa viime vuonna Johannesburgissa, jossa kestävän kehityksen toimintasuunnitelma hyväksyttiin.

Muun muassa YK:n vuosituhatjulistukseen liittyen toimintasuunnitelmassa todetaan, että ”köyhyyden poistaminen on välttämätön edellytys kestävälle kehitykselle, etenkin kehitysmaissa”. Konkreettiseksi tavoitteeksi on asetettu, että äärimmäinen köyhyys puolitetaan vuoteen 2015 mennessä.

Suomalaiset muuttamaan kulutustapojaan

Seminaarissa ehdotettiin, että Suomi voisi antaa oman panoksensa köyhyyden poistamiseen lisäämällä kehitysyhteistyömäärärahojaan ja antamalla asiantuntemustaan erilaisiin kehityshankkeisiin: muun muassa demokratian ja paikallishallinnon kehittämiseen, ihmisoikeuksien ja naisten aseman vahvistamiseen sekä metsä- ja ilmasto- yms. ympäristöprojekteihin.

Lisäksi suomalaiset voivat vaikuttaa välillisesti köyhien maiden tilanteeseen muuttamalla omia tuotanto- ja kulutustapojaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisiksi.

Johannesburgin kestävän kehityksen toimintasuunnitelman toteuttamista Suomessa käsitellyt seminaari pidettiin 10. huhtikuuta, ja sen järjestivät ympäristöministeriön Kestävän kehityksen toimikunta ja ulkoministeriö.

Ulla-Maija Vilmi























Suomi ja Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokous

Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston verkkosivut(Linkki toiselle web-sivustolle.)

ympäristö